:: جلد 21، شماره 5 - ( آذر- دی 1395 ) ::
مهرزاد خارستانی* ، مجتبی اسمعیلی آبدر
باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان واحد ارومیه، دانشگاه آزاد اسلامی، ارومیه ، kharestani@yahoo.com
سابقه و هدف: تصویرسازی ذهنی، شبیهسازی یا بازآفرینی یک تجربه ادراکی در میان تعدیلکننده­های حسی است. هدف این پژوهش، تبیین شاخص­های روان­سنجی پرسش­نامهی تصویرسازی بینایی و حسی- حرکتی در بین بیماران مالتیپل اسکلروزیس بود.
مواد و روش‌ها: در این مطالعه که از نوع بررسی اعتبار و پایایی است، 110 نفر از بیماران مالتیپل اسکلروزیس شهر اهواز، به روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار این تحقیق پرسش­نامهی "تصویرسازی بینایی و حسی- حرکتی" بود. جهت تعیین روایی سازه از تحلیل عاملی تأییدی مبتنی بر مدل­یابی معادلات ساختاری، همسانی درونی از آلفای کرونباخ و پایایی زمانی از ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد.
یافته‌ها: نتایج تحلیل عاملی تأییدی برازش مناسبی را به همراه داشت، همچنین پرسش­نامه و عامل­های آن از همسانی درونی و پایایی زمانی مطلوب و قابل قبولی برخوردار بود، به گونه­ای که ثبات درونی خرده مقیاس بینایی 86/0 و خرده مقیاس حسی- حرکتی 91/0 و پایایی زمانی (82/0) به­دست آمد.
نتیجه‌گیری: نتایج پژوهش حاضر مشخص می­کند که پرسش­نامهی تصویرسازی بینایی و حسی- حرکتی برای ارزیابی تصویرسازی بینایی و حسی- حرکتی در بین جامعه بیماران ایرانی مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس اعتبار و پایایی مناسبی دارد.

واژه‌های کلیدی: روانسنجی، پرسشنامه، تصویرسازی بینایی، تصویرسازی حسی حرکتی، اسکلروزیس چندگانه
دریافت: 1396/5/24 | پذیرش: 1396/5/24 | انتشار: 1396/5/24

Kharestani M, Esmaeeli Abdar M. Psychometric properties of Persian version of Kinesthetic and Visual Imagery questionnaire among Patients with multiple sclerosis (Farsi Version). pajoohande 2016; 21 (5) :298-304

خارستانی مهرزاد، اسمعیلی آبدر مجتبی. ویژگیهای روانسنجی نسخه فارسی پرسشنامه تصویرسازی بینایی و حسی- حرکتی در بیماران اسکلروزیس چندگانه. پژوهنده. 1395; 21 (5) :298-304