:: جلد 8، شماره 2 - ( خرداد 1382 ) ::
اسداله علیدوستی*، علی اخوان، اذن اله آذرگشب
سابقه و هدف: با توجه به مشاهده اختلال در عملکرد تیرویید و نگرانی از اینکه رادیوتراپی سرطانهای سر و گردن با استفاده از ماشین کبالت 60 که کماکان در کشور ما انجام می گیرد ممکن است روی عملکرد تیرویید بیماران تحت درمان با رادیوتراپی تاثیر بگذارد و به منظور تعیین رابطه رادیوتراپی سرطان های غیرتیروییدی سر و گردن با عملکرد تیروییدی این تحقیق روی مراجعین به درمانگاه رادیوتراپی بیمارستان امام حسین (ع) در سال 1380 انجام شد. مواد و روشها: تحقیق به روش هم گروهی تاریخی (Historical Cohort) روی 60 بیمار شامل 30 نفر با سرطان های غیرتیروییدی سر و گردن (گروه مورد) و 30 بیمار با سرطانهایی به جز سر و گردن، مغز و تیرویید (گروه شاهد) انجام گرفت. بیماران به لحاظ سن، جنس و نوع رادیوتراپی (که حداقل 4000 سانتیگری اشعه دریافت کرده بودند) مشابه بودند. عملکرد تیرویید با بررسی TSH و T4 مطابق استاندارد آنها انجام گرفت و نقش رادیوتراپی با آماره کای دو مورد قضاوت قرار گرفت و خطر نسبی آن محاسبه گردید. یافته ها: این تحقیق روی 60 بیمار در دو گروه 30 نفری انجام شد. در گروه شاهد 19 نفر (36.3%) زن و 11 نفر (36.7%) مرد و در گروه مورد 12 نفر زن (40%) و 18 نفر مرد (60%) بودند. میانگین سنی (± انحراف معیار) گروه شاهد 2/14±5/54 و گروه مورد1/15±8/45 سال بود که مشابه بودند. میزان TSH در گروه شاهد و مورد به ترتیب در 6/7 و 7/46 درصد موارد بالاتر از حد طبیعی بود. این اختلاف از نظر آماری معنی دار بود به طوری که شانس افزایش TSH در رادیوتراپی سرطانهای غیرتیروییدی سر و گردن 7 برابر افزایش می یابد. میزان T4 در گروه شاهد و مورد به ترتیب در 6.7 و 13.3 درصد موارد غیرطبیعی بود که از نظر آماری معنی دار نبود اما خطر نسبی تغییرات T4 در رادیوتراپی سرطان های غیرتیروییدی سر و گردن دو برابر افزایش می باد. نتیجه گیری و توصیه ها: رادیوتراپی سرطانهای غیرتیروییدی سر و گردن موجب اختلال عملکرد TSH شده است که با توجه به اهمیت موضوع انجام یک مطالعه آینده نگر توصیه می شود.
واژه‌های کلیدی: سرطان های غیرتیروییدی سر و گردن، رادیوتراپی گردن

دریافت: 1385/6/15 | پذیرش: 1396/12/19 | انتشار: 1396/12/19

علیدوستی اسداله، اخوان علی، آذرگشب اذن اله. بررسی رابطه رادیوتراپی سرطان های غیرتیروییدی سر و گردن با اختلال عملکرد تیرویید در بیماران مراجعه کننده به درمانگاه رادیوتراپی بیمارستان امام حسین تهران. پژوهنده. 1382; 8 (2) :9-15

جلد 8، شماره 2 - ( خرداد 1382 ) برگشت به فهرست نسخه ها