:: جلد 8، شماره 2 - ( خرداد 1382 ) ::
هادی طبیبی*، فریدون سیاسی، محمود جلالی، میترا مهدوی مزده، محمدرضا اشراقیان
سابقه و هدف: ناهنجاریهای لیپیدی و استرس اکسیداتیو دو عامل اصلی بروز آترواسکلروز در بیماران همودیالیزی می باشند. با توجه به اینکه ویتامین E به عنوان یک آنتی اکسیدان قادر به خنثی کردن استرس اکسیداتیو دراین بیماران است مطالعه حاضر به منظور تعیین اثرات مکمل ویتامین E بر روی چربیها و آپوپروتیینهای خون بیماران همودیالیزی هیپرتری گلیسریدمیک صورت گرفت. مواد و روشها: در این تحقیق که به روش کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور انجام شد، 26 بیمار همودیالیزی مراجعه کننده به مراکز همودیالیز شهر تهران که غلظت تری گلیسرید سرم آنها در حالت ناشتا بین 230 تا 500 میلی گرم در دسی لیتر بود، به طور تصادفی به گروه ویتامینE (دریافت کننده 600 میلی گرم آلفا توکوفرول استات در روز) و گروه دارونما اختصاص داده شدند. کلیه بیماران مکمل های مربوط را به مدت سیزده هفته دریافت کردند. از بیماران در آغاز مطالعه و در پایان هفته های ششم و سیزدهم 5 میلی لیتر خون وریدی بعد از 12 تا 14 ساعت ناشتایی گرفته شد و غلظت ویتامین E، چربیها و آپوپروتئینهای سرم آنها تعیین گردید و مورد قضاوت آماری قرار گرفت. یافته ها: در این تحقیق دو بیمار از گروه ویتامین E و یک بیمار از گروه دارونما حذف شدند. در مطالعه حاضر، غلظت ویتامین E سرم، در پایان هفته های ششم و سیزدهم در گروه دریافت کننده ویتامین E نسبت به گروه دارونما به طور معنی دار بالاتر بود (P<0.01). غلظت تری گلیسرید سرم در گروه ویتامین E، 62 میلی گرم در دسی لیتر در کل دوره سیزده هفته ای مطالعه کاهش یافت، در حالی که در گروه دارونما غلظت تری گلیسرید سرم 84 میلی گرم در دسی لیتر افزایش یافت که این تفاوت 146 میلی گرم در دسی لیتر از نظر آماری معنی دار بود (P<0.01). همچنین، غلظت کلسترول تام، نسبت LDL-C/HDL-C و apoB100 سرم در گروه ویتامین E نسبت به گروه دارونما، در کل دوره مطالعه به طور معنی داری کاهش یافت (P<0.05). در این مطالعه هیچ تفاوت آماری معنی داری بین غلظت LDL-C، HDL-C، apoA1 و Lp(a) سرم دو گروه وجود نداشت. نتیجه گیری و توصیه ها: مقادیر فارماکولوژیک ویتامین E می تواند اثرات مفیدی بر روی چربی ها و آپوپروتیینهای خون بیماران همودیالیزی هیپرتری گلیسریدمیک داشته باشد. در این زمینه، انجام تحقیقاتی با حجم نمونه بیشتر و بر روی انواع ناهنجاریهای لیپیدی توصیه می شود.
واژه‌های کلیدی: ویتامین E همودیالیز، چربی ها، آپوپروتیین

دریافت: 1385/6/15 | پذیرش: 1396/12/16 | انتشار: 1396/12/16

طبیبی هادی، سیاسی فریدون، جلالی محمود، مهدوی مزده میترا، اشراقیان محمدرضا. اثرات مکمل ویتامین E بر روی چربیها و آپوپروتیینهای خون بیماران همودیالیزی هیپرترن گلیسریدمیک. پژوهنده. 1382; 8 (2) :9-15

جلد 8، شماره 2 - ( خرداد 1382 ) برگشت به فهرست نسخه ها