سابقه و هدف: آمادگی سرویکس یکی از مراحل اصلی در شروع زایمان است. لذا این تحقیق با هدف تعیین تأثیر مصرف میوه خرما بر آمادگی سرویکس و پیامد زایمان در زنان نخستزای مراجعه کننده به مراکز منتخب پژوهش در سال1391 انجام شد.
مواد و روشها: این مطالعه، به صورت کارآزمایی بالینی تصادفی شاهددار در سال 1391 روی 110 زن نخستزای 18 تا 35 ساله مراجعهکننده به بیمارستان امیرالمومنین (ع) شهر سمنان انجام شد. افراد بر اساس تخصیص تصادفی در دو گروه 55 نفره خرما و کنترل قرار گرفتند. در گروه خرما، زنان باردار از هفته 38 بارداری تا شروع علایم زایمانی، روزانه 7 عدد خرما بهصورت خوراکی مصرف نموده اما در گروه کنترل مداخلهای صورت نگرفت. ابزار پژوهش شامل فرمهای مصاحبه، مشاهده، معاینه، فرم ثبت حرکات جنین و یادداشت خوراک بود. دادهها پس از گردآوری با استفاده از نرم افزار spss (نسخه 18) و آمارهای توصیفی و آزمونهای کای دو، منویتنی و تی مستقل، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: در شروع مطالعه دو گروه از نظر میانگین نمرهی بیشاپ تفاوت معنیداری نداشتند اما در پایان مطالعه، افزایش معنیداری در میانگین نمرهی بیشاپ گروه خرما (7/2±3/7) در مقایسه با گروه کنترل (2/3±1/5) مشاهده شد (0001/0P<). میزان زایمان طبیعی در گروه خرما 2/69% و در گروه کنترل 3/59% بود که این تفاوت به لحاظ آماری معنیدار نبود (3/0=P).
نتیجهگیری: به نظر میرسد، مصرف خرما در آمادگی سرویکس مؤثر است و استفاده از آن به کلیه زنان باردار توصیه میشود.
Kariman N, Yousefy Jadidi M, Jam Bar Sang S, Rahbar N, Afrakhteh M, Lary H. The effect of consumption date fruit on cervical ripening and delivery outcomes. pajoohande 2015; 20 (2) :72-77 URL: http://pajoohande.sbmu.ac.ir/article-1-1996-fa.html
کریمان نورالسادات، یوسفی جدیدی مریم، جام بر سنگ سارا، رهبر ناهید، افراخته مریم، لاری حسن. تأثیر مصرف میوه خرما بر آمادگی سرویکس و پیامد زایمان. پژوهنده. 1394; 20 (2) :72-77