:: جلد 20، شماره 1 - ( فروردین و اردیبهشت 1394 ) ::
غلامرضا گودرزی* ، آذین بهاروند احمدی
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران ، Goudarzi.gh@gmail.com

چکیده

سابقه و هدف: بتالاکتامازهای وسیع‌الطیف واریانت‌های آنزیمی جهش‌یافته‌ای هستند که عمدتاً از بتالاکتامازهای گستره‌اثر TEM1,2 و SHV1 مشتق می‌شوند. این آنزیم‌ها دامنه‌ی اثر وسیعی دارند که باعث هیدرولیز همه‌ی سفالوسپورین‌ها، پنی‌سیلین‌ها و آزترونام می‌گردند. تنوع جغرافیایی قابل توجهی در شیوع این آنزیم‌ها در ایران وجود دارد. در مطالعه‌ی حاضر، حضور ژن TEM در بین جدایه‌های اشریشیا کلی یوروپاتوژنیک ESBLs مثبت شهرستان خرم آباد در سال 1392 بررسی شد .

مواد و روش‌ها: در این مطالعه‌ی مقطعی-توصیفی، 200 جدایه اشریشیا کلی یوروپاتوژنیک از بیمارستان‌های منتخب شهرستان خرم‌آباد جمع‌آوری و تعیین هویت گردید. غربالگری و تأیید فنوتیپی تولید ESBLs ، بر اساس روش‌های پیشنهاد شده توسط مؤسسه‌ی استانداردهای آزمایشگاه و بالین انجام پذیرفت. فراوانی ژن TEM در بین جدایه‌های ESBLs مثبت به روش PCR تعیین گردید .

یافته‌ها: از مجموع 200 اشریشیاکلی یوروپاتوژنیک، 91 (5/45%) جدایه در روش انتشار از دیسک، تولیدکننده‌ی ESBLs بودند که در بین آنها، 60 (9/65%) جدایه به روش PCR حامل ژن TEM بودند .

نتیجه‌گیری: جدایه‌های اشریشیاکلی ESBLs مثبت و حمل‌کننده‌ی ژن TEM در شهرستان خرم، از فراوانی بالایی برخوردار است. این موضوع، یک تهدید جدی بوده و ممکن است منجر به شکست درمان گردد. حداقل در منطقه‌ی مورد مطالعه، کارباپنم‌ها (مانند ایمی‌پنم)، می‌توانند به عنوان آنتی‌بیوتیک‌های انتخابی در حذف جدایه‌های اشریشیا کلی یوروپاتوژنیک تولیدکننده‌ی ESBLs محسوب شوند. پیشنهاد می‌شود استراتژی بیمارستان‌ها در انجام روش‌های آزمایشگاهی برای ردیابی جدایه‌های ESBLs مثبت و سیاست تجویز آنتی‌بیوتیک‌ها، به خصوص در موارد درمان تجربی، بازنگری شود .

واژه‌های کلیدی: واژگان کلیدی: PCR، اشریشیا کلی، TEM، بتالاکتامازهای وسیع الطیف
دریافت: 1394/6/14 | پذیرش: 1394/6/14 | انتشار: 1394/6/14

Goudarzi G, Baharvand Ahmadi1 A. The occurrence of TEM gene among the extended-spectrum β-lactamases (ESBLs) producing uropathogenic Escherichia coli strains, isolated from Khorramabad city in 2013. pajoohande 2015; 20 (1) :33-37
URL: http://pajoohande.sbmu.ac.ir/article-1-1967-fa.html