سابقه و هدف: با توجه به عوارض شناخته شدهی پرفشاری خون و اهمیت اطلاع رسانی از همراهی عوامل مؤثر بر آنها و همچنین وجود برخی گزارشها مبنی بر ارتباط بین مصرف فرآوردههای لبنی و فشار خون و اینکه بیشتر مطالعات با تعداد کم نمونه و یا مراجعه به مراکز خاص گزارش شده و در سطح جامعه این مطالعه انجام نگرفته است، لذا مطالعهی حاضر با هدف بررسی ارتباط بین مصرف فرآوردههای لبنی و خطر پرفشاری خون در بزرگسالان تهرانی طراحی گردید. مواد و روشها: این تحقیق به روش مقطعی در قالب مطالعهی قند و لیپید تهران (TLGS) روی 5616 بزرگسال بالاتر از 20 سال انجام گرفت. دریافت غذایی فرآوردههای لبنی شامل شیر، ماست، پنیر، دوغ، بستنی و کشک با استفاده از یک پرسشنامه نیمه کمی بسامد خوراک جمعآوری شد. فشارخون، دو بار از روی بازوی راست گرفته شد. ارتباط بین مصرف لبنیات و خطر پرفشاری خون، با استفاده از آزمون لجستیک رگرسیون بررسی شد. یافتهها: تحقیق روی 5616 بزرگسال بالاتر از 20 سال انجام گرفت. افزایش دریافت شیر، ارتباط معکوس معنیداری با پرفشاری -خون داشت (98/0-68/0:CI 95% و 81/0:OR). در مقابل، مصرف بیشتر ماست، ارتباط مثبت معنیداری با پرفشاری خون نشان داد (56/1-10/1:CI 95% و 31/1:OR). ارتباط معنیداری بین دریافت لبنیات کل و پنیر با شیوع پرفشاری خون مشاهده نشد. نتیجهگیری: احتمالاً دریافت بالاتر شیر با شیوع کمتر فشار خون و ماست با شیوع بیشتر پرفشاری خون، ارتباط دارد. با این حال، انجام بررسیهای بیشتر به خصوص کارآزماییهای بالینی به منظور نتیجهگیری قطعی ضروری به نظر میرسد.
Mahdieh Golzarand, Zahra Bahadoran, Parvin Mirmiran, Fereidoun Azizi. The association of dairy products consumption and the risk of hypertension in Tehranian adults: Tehran lipid and glucose study . pajoohande 2015; 19 (6) :287-293 URL: http://pajoohande.sbmu.ac.ir/article-1-1859-fa.html
مهدیه گلزرند ، زهرا بهادران ، دکتر پروین میرمیران ، دکتر فریدون عزیزی . ارتباط بین مصرف فرآوردههای لبنی و خطر پرفشاری خون در بزرگسالان: مطالعهی قند و لیپید تهران. پژوهنده. ۱۳۹۳; ۱۹ (۶) :۲۸۷-۲۹۳