:: جلد 8، شماره 5 - ( مهر 1382 ) ::
بررسی شیوع و عوامل خطرساز هپاتیت C در بیماران تحت همودیالیز
سیدموید علویان*، بهزاد عین الهی، بهزاد حجاری زاده، سیامک بختیاری، محسن نفر، صادق اهرابی
دانشگاه علوم پزشکی بقیه اله،
سابقه و هدف: عفونت با ویروس هپاتیت (HCV) C در بیماران تحت درمان با همودیالیز، عفونت شایعی بوده و کنترل بیماریهای کبدی مرتبط با HCV یک موضوع بهداشتی مهم در این بیماران می باشد به طوری که در حال حاضر بیماریهای کبدی یکی از علل مهم مرگ در بیماران نارسایی کلیوی (ESRD) تحت درمان با همودیالیز می باشد. مواد و روشها: جهت بررسی شیوع عفونت HCV در بیماران تحت درمان با همودیالیز و ریسک فاکتورهای مربوطه، یک مطالعه Case series گذشته نگر روی 838 بیمار تحت درمان همودیالیز در شهر تهران انجام شد. بیماران به صورت تصادفی به روش خوشه ای انتخاب شدند و از نظر HCBAb در خون محیطی با روش ELISA آزمایش شدند. سپس جهت حذف مثبت های کاذب تمام جوابهای مثبت مجددا با روش ایمونوبلات RIBA بررسی شدند. یافته ها: در نهایت 111 بیمار (13/2%) مبتلا به عفونت با HCV بودند. در آنالیز یک متغیره، سابقه طولانیتر دیالیز (P=0.000)، تعداد جلسات هفتگی بیشتر دیالیز (P=0.03)، سابقه تزریق خون (P=0.03) و سابقه پیوند کلیه قبلی (P=0.01) با شیوع بالای HCV در بیماران همراه بودند. بعد از انجام آنالیز چند متغیره، مشخص شد که تنها ساقه طولانی دیالیز (P=0.000) و سابقه تزریق خون (P=0.02) به عنوان عامل خطرساز در بیماران مطرح هستند. مقادیر بیشتر تزریق خون با شیوع بالاتر HCV همراه بود. نتیجه گیری و توصیه ها: به نظر می رسد پیوند زود هنگام و اجتناب از تزریق خون تا حد امکان (با استفاده از اریتروپویتین در درمان کم خونی) دو روش مهم و عملی برای کاهش شیوع عفونت HCV در بیماران همودیالیزی می باشد.
واژه‌های کلیدی: هپاتیت C، همودیالیز، نارسایی مزمن کلیه، تزریق خون، اپیدمیولوژی، عوامل خطرساز

دریافت: 1385/6/15 | پذیرش: 1396/12/15 | انتشار: 1396/12/15

علویان سیدموید، عین الهی بهزاد، حجاری زاده بهزاد، بختیاری سیامک، نفر محسن، اهرابی صادق. بررسی شیوع و عوامل خطرساز هپاتیت C در بیماران تحت همودیالیز. پژوهنده. 1382; 8 (5) :9-15

جلد 8، شماره 5 - ( مهر 1382 ) برگشت به فهرست نسخه ها