:: جلد 19، شماره 2 - ( May & June 1393 ) ::
دکتر ماندانا خطیبی ، دکتر سیدرضا نجفی‌زاده ، دکتر سینا شمشیرگران ، دکتر ناهید معزی قدیم*
طبقه پنجم، شماره 6، کوچه شارستان سوم، خیابان پسیان شمالی، خیابان مقدس اردبیلی، خیابان ولیعصر، تهران، ایران؛ تلفن: 09123585759 ، nahid_mz_g@yahoo.com
سابقه و هدف: ضایعات دهانی یکی از مهمترین اثرات جانبی بیماری‌های اتوایمیون می‌باشد. اولسر، پتشی، تلانژکتازی و ضایعات لیکنوئید، شایع‌ترین تظاهرات درگیری مخاط دهان هستند. همچنین، داروهای مورد استفاده برای درمان سیستمیک می‌توانند عوارض جانبی مشابهی ایجاد کنند. با توجه به طیف گستردهی تظاهرات دهانی، عدم وجود آماری جامع در ایران و درمان آرتریت روماتوئید با کورتیکواستروئیدها، سیکلوسپورین، D-penicillamin و NSAIDs و اثرات جانبی این داروها، مطالعه‌ی حاضر با هدف تعیین فراوانی ضایعات مخاط دهان افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید در کلینیکهای روماتولوژی دانشگاه تهران در یک دوره‌ی یک ساله انجام گرفت. مواد و روش‌ها: تحقیق از نوع توصیفی- مقطعی و با استفاده از ابزار مشاهده، معاینهی بالینی، تکمیل فرم اطلاعاتی و بررسی پرونده‌ی پزشکی روی 385 بیمار تحت درمان در کلینیکهای روماتولوژی دانشگاه تهران، که به منظور جستجوی ضایعات مخاط دهان شامل خشکی دهان، افزایش حجم لثه و ... مورد معاینه قرار گرفتند، انجام شد. نمونه‌گیری به روش مستمر صورت پذیرفت. پس از ثبت یافته‌ها، به منظور تحلیل نتایج، از آماره‌های توصیفی و تحلیلی استفاده شد. یافته‌ها: از 385 بیمار مبتلا به آرتریت روماتوئید در این مطالعه، 20 نفر مرد و 365 نفر زن، 156 نفر (5/40%) مبتلا به ضایعات مخاط دهان بودند. شایعترین یافته، خشکی دهان (14%) و شایعترین مناطق ضایعات دهانی، لثه، کام نرم و وستیبول گزارش گردید. نتیجه‌گیری: به نظر می‌رسد فراوانی ضایعات مخاط دهان در افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید بالا می‌باشد و می‌توان بر اهمیت آنها به عنوان عارضه‌ی احتمالی بیماری و یا داروهای مصرفی تأکید نمود.
واژه‌های کلیدی: آرتریت روماتوئید، ضایعات مخاط دهان، خشکی دهان
دریافت: 1393/5/25 | پذیرش: 1393/5/25 | انتشار: 1393/5/25

Mandana Khatibi, Seyed Reza Najafizadeh, Sina Shamshyrgaran, Nahid Moezzi Ghadim. The prevalence of oral mucosal lesions and associated factors in 385 patients with rheumatoid arthritis in rheumatology clinics of Tehran University for a period of one year. pajoohande 2014; 19 (2) :112-118

دکتر ماندانا خطیبی ، دکتر سیدرضا نجفی‌زاده ، دکتر سینا شمشیرگران ، دکتر ناهید معزی قدیم . بررسی فراوانی ضایعات مخاط دهان و عوامل مرتبط در 385 فرد مبتلا به آرتریت روماتوئید در کلینیکهای روماتولوژی دانشگاه تهران در یک دوره یک‌ساله. پژوهنده. 1393; 19 (2) :112-118