:: جلد 19، شماره 2 - ( May & June 1393 ) ::
دکتر منصور جمالی زواره‌ای ، دکتر محمدرضا نوروزی* ، دکتر محسن آیتی ، دکتر حسن جمشیدیان ، دکتر بنت‌الهدی رجایی ، دکتر فائزه قاسمی
مرکز تحقیقات سرطانهای دستگاه ادراری تناسلی دانشگاه علوم پزشکی تهران؛ تلفن: 61192764 (021)؛ ، mrnowroozi@tums.ac.ir
سابقه و هدف: سرطان پروستات یکی از شایعترین سرطان‌ها در مردان بوده و روش‌های تشخیصی گوناگونی برای آن پیشنهاد شده است. هدف از این مطالعه، مقایسهی یافته‌های این روش‌های تشخیصی مختلف از جمله بیوپسی با گاید سونوگرافی، نتایج پاتولوژی، سطح سرمی PSA کل و آزاد، و یافته‌های سونوگرافی ترانس رکتال در بیماران مشکوک به سرطان پروستات می‌باشد. مواد و روش‌ها: در این مطالعه‌ی مقطعی، کلیهی اطلاعات موجود در پرونده‌ی بیمارانی که به علت بالا بودن سطح سرمی PSA، تحت بررسی با روش اندوسونوی رکتال و بیوپسی قرار گرفته بودند، بررسی شده و سطح PSA، PSA آزاد، تشخیص پاتولوژی و نتایج سونوگرافی در نمونه‌های آنها جمع‌آوری و بین دو گروه سرطانی و بدون سرطان، مورد مقایسه قرار گرفتند. یافته‌ها: بر اساس یافته‌های پاتولوژی، از 220 پرونده، 25% مبتلا به سرطان پروستات بودند. سن بیماران مبتلا به سرطان پروستات 6/81/69 سال بود. سطح PSA سـرمی در بیـماران مبتلا بـه سـرطان پـروستات، بـه طور معناداری بیشتر از سایر بیماران بود (ng/dl 5/195/17 در مقابل ng/dl 1/85/10) (003/0P=). در نقطه‌ی برش ng/dl 4، حساسیت PSA در تشخیص کانسر پروستات 92 درصد و اختصاصیت آن 2 درصد بود. با در نظر گرفتن نقطه‌ی برش 10 درصد برای نسبت PSA آزاد به PSA کل، حساسیت این نسبت در تشخیص سرطان پروستات، 17 درصد و اختصاصیت آن 82 درصد بود. همچنین حساسیت سونوگرافی با محوریت ضایعهی هیپواکو در تشخیص سرطان پروستات 34 درصد و اختصاصیت آن 93 درصد محاسبه شد. نتیجه‌گیری: اندازه‌گیری PSA کل و آزاد و همچنین محاسبه‌ی نسبت این دو، در کنار سونوگرافی ترانس رکتال، از روش‌های تشخیصی مطلوب برای کانسر پروستات می‌باشند.
واژه‌های کلیدی: سرطان پروستات، سونوگرافی ترانس رکتال، پاتولوژی، بیوپسی، PSA
متن کامل [P DF 386 kb]   (2369 دریافت)
دریافت: 1393/5/25 | پذیرش: 1393/5/25 | انتشار: 1393/5/25

Mansoor Jamali Zawarei, Mohammad Reza Nowroozi, Mohsen Ayati, Hasan Jamshidian, Bentolhoda Rajaei, Faeze Ghasemi. Sensitivity and specificity of serum PSA, free to total PSA ratio and transrectal ultrasonography findings in prostate cancer detection. pajoohande 2014; 19 (2) :86-90