:: جلد 19، شماره 2 - ( May & June 1393 ) ::
سولماز خلیفه ، ، قربانگل اصحابی ، ، احمد امیدپناه ، دکتر فریبا خداقلی ، دکتر محمدعلی اسماعیلی*
دکتر محمدعلی اسماعیلی؛ مرکز تحقیقات گیاهان و مواد اولیه دارویی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران؛ تلفن: (021) 29904054؛ ، m_esmaeili@sbu.ac.ir
سابقه و هدف: بیماری آلزایمر یکی از مهمترین بیماری‌های سیستم عصبی است که منجر به زوال عقل می‌گردد. مطالعات بسیاری در زمینه‌ی پیشگیری، درمان و تولید دارو در این بیماری انجام شده است. گیاهان دارویی مختلفی در برابر بیماری آلزایمر، اثرات محافظتی از خود نشان داده‌اند. اثر محافظتی گونه‌های مختلف گیاه سالویا (تیره‌ی نعناع، جنس مریم گلی) در زمینه‌ی بیماری‌های نورودژنراتیو نیز به اثبات رسیده است. در این بررسی، اثر پیشگیرانه‌ی عصاره‌ی گیاه سالویا هیدرانژا (Salvia hydrangea ، نام محلی گل ارونه) در مدل آلزایمر القا شده توسط آمیلوئید بتا در موش‌های صحرایی، مورد مطالعه قرار گرفته است. مواد و روش‌ها: موش‌ها با روش گاواژ به مدت ده روز، عصاره‌ی الکلی گیاه را دریافت کردند. سپس با تزریق آمیلوئید بتا، آلزایمری شده و حافظه‌ی موش‌ها به وسیله‌ی دستگاه شاتل باکس، ارزیابی شد. سطح مولکولی Ca2+/cAMP response element binding protein (CREB)، caspase-3 و فعالیت آنتی‌اکسیدانتی و استیل‌کولین استرازی، بررسی شد. یافته‌ها: این مطالعه نشان داد که عصاره‌ی گیاه سالویا هیدرانژا، سبب افزایش حافظه در موش‌های آلزایمری می‌شود. سالویا هیدرانژا، موجب افزایش فعالیت آنتی اکسیدانتی و افزایش فسفوریلاسیون CREB در موش‌های پیش‌درمان شده گردید. درمان با عصاره‌ی سالویا هیدرانژا سبب کاهش آپوپتوز در نواحی هیپوکمپ و کورتکس پیشانی شد. مطالعات کروماتوگرافی نشان داد که فنول‌هایی همچون جنتیتیک اسید، کلوروژنیک اسید، وانیلیک، کافئیک و سیرینژیک اسید در عصاره‌ی گیاه سالویا هیدرانژا وجود دارند. نتیجه‌گیری: عصاره‌ی سالویا هیدرانژا با اثرات محافظتی خود نشان داد که دارای پتانسیلی قوی در پیشگیری از بیماری آلزایمر می‌باشد.
واژه‌های کلیدی: فعالیت استیل‌کولین استرازی، آنتی اکسیدانت‌ها، آلزایمر، حافظه، آپوپتوز، سالویا هیدرانژا، موش صحرایی
متن کامل [PDF 622 kb]   (2010 دریافت)
دریافت: 1393/5/25 | پذیرش: 1393/5/25 | انتشار: 1393/5/25

Solmaz Khalifeh, Ghorbangol Ashabi, Ahmad Omidpanah, Fariba Khodagholi, Mohammad Ali Esmaeili. Evaluating the effect of Salvia hydrangea extract on memory improvement, apoptosis reduction and CREB phosphorylation in animal model of Alzheimer’s disease in male rats . pajoohande 2014; 19 (2) :78-85