:: جلد 19، شماره 1 - ( فروردین و اردیبهشت 1393 ) ::
طراحی دادگان اعمال جراحی ترمیمی دست جهت سامانه تبدیل گفتار به متن
دکتر مرجان قاضی‌سعیدی ، دکتر رضا صفدری ، دکتر عبدالجلیل کلانتر هرمزی ، دکتر لیلا شاهمرادی ، فاطمه صادقی*
کارشناس ارشد آموزش مدارک پزشکی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران ، Fateme_s2860@yahoo.com
سابقه و هدف: نرم‌افزار تبدیل گفتار به متن، ابزار تسهیلکننده‌ای جهت ورود داده به پرونده‌ی الکترونیک سلامت میباشد. بکارگیری این نرم‌افزار در حوزه‌ی بهداشت و درمان، مستلزم تعریف دادگان تخصصی جهت آن است. هدف پژوهش حاضر، ایجاد دادگان متنی تخصصی جهت نرم‌افزار تبدیل گفتار به متن در جراحی ترمیمی دست و تست عملی این فناوری در بیمارستان میباشد. مواد و روش‌ها: مرحله‌ی اول پژوهش به روش اکتشافی برای طراحی دادگان و مرحله‌ی دوم جهت تعیین کارایی سیستم به روش تجربی انجام شد. مرحله اول، شامل تایپ 1863 برگ شرح ‌عمل مربوط به دوره‌ی 3 ماهه‌ی اول سال 1391 در بیمارستان 15 خرداد می‌باشد. پس از انجام تحلیل‌های موردنیاز، دادگان متنی جراحی ترمیمی دست ایجاد و بر روی سیستم نویسا، بارگذاری شد. در مرحله‌ی دوم جهت تعیین میزان دقت نرم‌افزار، سیستم در محیط اتاق عمل تست و ارزیابی شد. یافته‌ها: طراحی دادگان شامل سه مرحله‌ی ایجاد متون الکترونیکی، استخراج مدل زبانی و واژگان از این متون می‌باشد. دادگان ایجاد شده، شامل واژگان بزرگ به مفهوم بیش از 1000 واژه، جهت بکارگیری در واحد جراحی دست در بیمارستان‌های مربوطه است. پس از تست نرم‌افزار در اتاق عمل دقت سیستم برای کاربر آموزش‌ دیده 7/83% و در کاربر بدون ‌آموزش، 8/77% به دست آمد. نتیجه‌گیری: این پروژه منتج به ایجاد نرم‌افزاری در حوزه‌ی پزشکی منطبق با شرایط کشور شد که امکان ایجاد مدارکی کامل و الکترونیکی را فراهم خواهد کرد. دقت سیستم با صداهای زمینه، آموزش سیستم با صدای کاربر و نوع میکروفن مرتبط می‌باشد، به طوری‌که بهبود هر یک از موارد فوق در زمان تست، دقت سیستم را افزایش خواهد داد.
واژه‌های کلیدی: دادگان، جراحی ترمیمی دست، نرم‌افزار تبدیل گفتار به متن
دریافت: 1393/3/4 | پذیرش: 1393/3/4 | انتشار: 1393/3/4

Marjan Ghazisaeedi, Reza Safdari, Abdoljalil Kalantar-Hormozi, Leila Shahmoradi, Fatemeh Sadeghi. The design of a reconstructive hand surgery text database based on a speech recognition system. pajoohande 2014; 19 (1) :48-54

دکتر مرجان قاضی‌سعیدی ، دکتر رضا صفدری ، دکتر عبدالجلیل کلانتر هرمزی ، دکتر لیلا شاهمرادی ، فاطمه صادقی . طراحی دادگان اعمال جراحی ترمیمی دست جهت سامانه تبدیل گفتار به متن. پژوهنده. 1393; 19 (1) :48-54