:: جلد 8، شماره 6 - ( بهمن 1382 ) ::
تاثیر هیدروکسی اوره بر شاخص های خونی بیماران تالاسمی اینترمدیا
عباس حاجی فتح علی*، کریم خاوران، نورالسادات کریمان، حمید ذاکری، شهریار نیک فرجام، ناصر ولائی
سابقه و هدف: بتا تالاسمی از یک گروه بیماری های ناهمگن تشکیل می شود که از کاهش بیان mRNA مربوط به هموگلوبین اریترویید و به دنبال آن عدم توازن سنتز زنجیره ?، ? گلوبین حاصل می شود. داروهای مختلفی برای افزایش سنتز هموگلوبین جنینی و ? گلوبین از جمله هیدروکسی اوره (Hu) در درمان این بیماران مورد استفاده قرار گرفته است. با توجه به اینکه هیدروکسی اوره یک عامل موثر با سمیت کم بوده و تاثیر آن برشاخص های خونی بیماران تالاسمی اینترمدیا مورد بحث می باشد می باشد مطالعه حاضر با هدف بررسی دو سالانه تاثیر این دارو بر Hb، MCV، HbF بیماران تالاسمی اینترمدیا مراجعه کننده به درمانگاه تالاسمی بزرگسالان تهران، در سال 1381 انجام گرفت. مواد و روشها: پژوهش حاضر با روش کارآزمایی بالینی از نوع قبل و بعد از درمان بر روی 40 بیمار مبتلا به تالاسمی اینترمدیا صورت پذیرفت. بیماران از نظر سن، جنس، سابقه و تواتر تزریق خون، سن در زمان اولین و آخرین تزریق خون و سابقه طحال برداری بررسی شده و شاخص های خونی Hb، MCV، HbF قبل، در طی دوره درمان و انتهای 2 سال مصرف دارو بررسی و میزان تغییرات آنها با آزمون آماری Pairedt-test مورد قضاوت آماری قرار گرفت. در طول درمان جهت تعیین عوارض دارویی در کلیه بیماران CBC و آنزیم های کبدی بررسی گردید. یافته ها: میانگین Hb بیماران 1.7±0.6 gr/dl، MCV به میزان 16.4±8.9 µm3 و HbF به میزان 14±6.8 gr/dl افزایش یافت (P<0.00001). نیاز تزریق خون در کلیه بیماران مرتفع گردید. نقش عوامل جنس، دوز دارو، وجود یا عدم وجود طحال و سن در تاثیر دارو بر شاخص های خونی بیماران مورد بررسی قرار گرفت و به جز سن زیر 30 سال که به میزان 6/31% بهتر از بالای 30 سال باعث افزایش شاخص های خونی بیماران گردید بقیه موارد در افزایش شاخص ها تاثیری نداشتند. در طول مصرف دارو در هیچ یک از بیماران عوارض دارویی مشاهده نگردید. نتیجه گیری و توصیه ها: مصرف هیدروکسی اوره باعث افزایش شاخص خونی بیماران در این مطالعه گردید. وجود و عدم وجود طحال بر پاسخ درمانی بیماران تاثیری نشان نداد. نظر به عوارض طحال برداری در این بیماران توصیه می شود مطالعه ای در رابطه با مصرف هیدروکسی اوره قبل از طحال برداری در بیماران کاندید این عمل انجام شود.
واژه‌های کلیدی: بتا تالاسمی اینترمدیا، هیدروکسی اوره

دریافت: 1385/6/15 | پذیرش: 1396/12/15 | انتشار: 1396/12/15

حاجی فتح علی عباس، خاوران کریم، کریمان نورالسادات، ذاکری حمید، نیک فرجام شهریار، ولائی ناصر. تاثیر هیدروکسی اوره بر شاخص های خونی بیماران تالاسمی اینترمدیا. پژوهنده. 1382; 8 (6) :9-15

جلد 8، شماره 6 - ( بهمن 1382 ) برگشت به فهرست نسخه ها