:: جلد 17، شماره 1 - ( فروردین و اردیبهشت 91 1391 ) ::
دکتر اکبر اسلامی ، محمد حسن ممیزی* ، ، داوود اسماعیلی ، غلامحسین جوشنی
دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی بهداشت محیط،کده ب دانش هداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، hassanmomayyezi@gmail.com
سابقه و هدف:باکتری لژیونلا پنوموفیلا یکی از عوامل شایع بروز عفونتهای بیمارستانی است. این باکتری فلور آب بوده و توانایی بقا در آبهایی با درجه حرارت و pH مختلف، مواد مغذی و اکسیژن را دارد؛ سیستم‌های آب گرم نیز محیطی ایده‌آل برای رشد این باکتری را فراهم می‌کنند. هدف از این مطالعه شناسایی لژیونلا پنوموفیلا و عوامل مؤثر بر رشد آن در سیستم‌های آب بیمارستان طالقانی است. مواد و روشها:در این تحقیق توصیفی مقطعی، در تابستان 1390، 32 نمونه آب از بیمارستان آیت‌ا... طالقانی به تفکیک از آب سرد و گرم گرفته شد. نمونه‌ها با حجم 1تا 5/1 لیتر جمع‌آوری و بلافاصله با استفاده از سیستم فیلتراسیون غشایی 45/0 میکرون تغلیظ گردید. محیط کشت BCYE و همچنین مکملهای GVPC و CCVC و مکمل ال سیستئین و پیروفسفات فریک مطابق پروتکل ساخته شد. جهت حذف باکتری‌های مزاحم علاوه بر مکمل GVPC و CCVC از تیمار اسیدی نیز استفاده شد. سپس نمونه‌ها کشت داده شد و کلنی‌های رشد کرده از طریق ویژگیهای مورفولوژی و بیوشیمیایی شناسایی گردیدند. یافته‌ها:از میان 32 نمونه، 11 مورد (34%) آلوده به لژیونلا پنوموفیلا بود. محدوده کلر باقیمانده بین 4/1-4/0(میانگین:mg/L 909/0) و محدوده pH بین 2/8-5/4(میانگین: 36/7) بدست آمد. بیشترین موارد مثبت مربوط به نمونه‌های آب گرم و همچنین نمونه‌هایی با کلرباقیمانده کمتر ازmg/L 1 بود. نمونه‌های مثبت بیشتر در بخش انکولوژی مردان، مخازن ذخیره، و بخش نوزادان دیده شد. رابطه معنی‌داری بین رشد لژیونلا پنوموفیلا و متغیر دما (02/0 p<؛ (599/2-08/1) 676/1OR=) و همچنین متغیر کلر باقیمانده (035/0 p<؛ (703/0-0005/0) 006/0OR=)دیده شد، اما بین سایر متغیرها مانند کدورت و pH با رشد لژیونلا پنوموفیلا ارتباطی بدست نیامد. نتیجه‌گیری:علیرغم استفاده این بیمارستان از آب تصفیه شده شبکه توزیع شهری، 34% نمونه‌ها به لژیونلا پنوموفیلا آلوده بودند؛ به این ترتیب که در غلظتهای کلر باقیمانده کمتر ازmg/L 9/0، نمونه‌ها مثبت شده بودند. این امر نشانگر مقاومت این باکتری در مقابل عوامل گندزدا و شرایط سخت محیط است بصورتی که بیشتر موارد مثبت مربوط به نمونه‌های آب گرم بوده است.
واژه‌های کلیدی: :‌ لژیونلا پنوموفیلا، منابع آب، سیستم آبرسانی، بیمارستان، کلر باقیمانده
دریافت: 1391/5/3 | پذیرش: 1396/11/17 | انتشار: 1396/11/17

Akbar Eslami, Mohammad Hassan Momayyezi, Davood Esmaili, Gholam Hosein Joshani. Presence of Legionella Pneumophila and environmental factors affecting its growth, in the water distribution system in Taleghani hospital, Tehran. pajoohande 2012; 17 (1) :32-37

دکتر اکبر اسلامی ، محمد حسن ممیزی ، ، داوود اسماعیلی ، غلامحسین جوشنی . بررسی حضور باکتری لژیونلا پنوموفیلا و عوامل محیطی مؤثر بر رشد آن در سیستم آبرسانیبیمارستان آیت ا... طالقانی. پژوهنده. 1391; 17 (1) :32-37