دکترای تخصصی علوم تغذیه، دانشیار دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، mirmiran@endocrine.ac.ir
چکیده: (10344 مشاهده)
سابقه و هدف: با توجه به اهمیت میزان مصرف غذاهای آماده و نیز کیفیت رژیم غذایی و عوارض شناخته شده چاقی هدف از مطالعه حاضر تعیین میزان مصرف غذاهای آماده و تاثیر آن بر کیفیت رژیم غذایی و شاخصهای تنسنجی در طرح جامع مطالعه قند و لیپید در شهر تهران است. مواد و روشها: مطالعه مقطعی حاضر با استفاده از اطلاعات 1944 نفر بزرگسال 50-19 ساله شرکت کننده در مرحله سوم مطالعه قند و لیپید انجام شد. اطلاعات مربوط به رژیم غذایی افراد با استفاده از یک پرسشنامه روا و پایا نیمه کمی بسامد خوراک با 168 قلم غذایی ارزیابی شد. میزان دریافت انرژی، مواد مغذی و گروه های غذایی در سهکهای مصرف غذاهای آماده در دو گروه سنی جوانان و میانسالان تعیین و مقایسه شد. نسبت شانش اضافه وزن و چاقی در هر سهک تعیین گردید. یافتهها: میزان مصرف غذاهای آماده در جوانان 200±161 و در میانسالان 160±108 گرم در هفته بود. در هر دو گروه سنی با افزایش مصرف غذاهای آماده، وزن، دور کمر، دریافت انرژی، درشت مغذیها، سدیم، گوشت و نوشیدنیهای آماده به طور معنیداری افزایش (05/0>P) و دریافت غلات کامل کاهش یافت (01/0>P). نسبت شانس چاقی شکمی در سهک دوم و سوم مصرف غذاهای آماده در مقایسه با سهک اول در جوانان به ترتیب 7/1 و 1/2 و در میانسالان به ترتیب 2/1 و 3/1 بود. همچنین نسبت شانس اضافه وزن در میانسالانی که در سهک سوم مصرف غذاهای آماده قرار داشتند در مقایسه با میانسالانی که در سهک دوم و اول مصرف بودند، بطور معنیدار 50 درصد بیشتر بود. نتیجهگیری: به نظر میرسد که مصرف بالای غذاهای آماده موجب افزایش دانسیته انرژی، افزایش دریافت چربی، چربیهای اشباع، کلسترول و کاهش دریافت ریزمغذی های مورد نیاز بدن و همچنین افزایش خطر ابتلا به اضافه وزن و چاقی میگردد.
Mahdieh Golzarand, Zahra Bahadoran, Parvin Mirmiran, Firoozeh Hosseini-Esfehani, Farhad Hosseinpanah, Fereidoun Azizi. Amount of fast food consumption and its Aassociation with diet quality and anthropometric measurements: Tehran lipid and glucose study. pajoohande 2012; 16 (7) :314-321 URL: http://pajoohande.sbmu.ac.ir/article-1-1239-fa.html
مهدیه گلزرند ، زهرا بهادران ، پروین میرمیران ، فیروزه حسینی اصفهانی ، فرهاد حسینپناه ، فریدون عزیزی . میزان مصرف غذاهای آماده و نقش آن با کیفیت رژیم غذایی و شاخصهای تن-سنجی: مطالعه قند و لیپید تهران . پژوهنده. 1390; 16 (7) :314-321