:: جلد 16، شماره 3 - ( مرداد& شهریور 1390 ) ::
دکتر طبیه جاهد بزرگان* ، دکتر مریم خوشنود شریعتی ، دکتر آمنه شیرین ظفرقندی ، دکتر پریسا دارابی ، دکتر عبدالله کریمی
استادیار، گروه زنان و زایمان، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، tayebeh.jahed@yahoo.com
سابقه و هدف: استرپتوکوک گروه B از سال 1970 به عنوان یک عامل پاتوژن شناخته شده است. این میکروب می‌تواند در طی حاملگی و پس از زایمان عوارض نامطلوبی را در مادر و نوزاد ایجاد کند. شیوع استرپ B در واژن و رکتوم خانمها در جوامع خارجی حدوداً 30-20 درصد است. شیوع کلونیزاسیون استرپ B در مراکز مختلف ایران متفاوت است. با توجه به اینکه شناسایی و درمان این عفونت می‌تواند سبب کاهش عوارض و مرگ و میر مادری و نوزادی شود، این مطالعه با هدف تعیین شیوع کلونیزاسیون استرپ B در خانمهای حامله مراجعه کننده به درمانگاه مهدیه در سال 1387 و تعیین حساسیت آنتی‌بیوتیکی آن انجام شد. مواد و روشها: این مطالعه به صورت توصیفی مقطعی روی 246 خانم حامله 37-35 هفته مراجعه کننده به بیمارستان مهدیه بین شهریور تا آبان 1387 انجام شد. نمونه سواب از واژن و رکتوم تهیه و سپس کشت داده می‌شد. پس از رنگ‌آمیزی گرم در صورت مثبت بودن از تست اختصاصی جهت تشخیص استرپتوکوک گروه B استفاده می‌شد. در ضمن آنتی‌بیوگرام نیز انجام و حساسیت باکتری به پنی سیلین G، آمپی سیلین، سفازولین، اریترومایسین، کلنیدامایسین و وانکومایسین سنجیده می‌شد. داده‌ها توسط نرم‌افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته‌ها: میزان شیوع استرپتوکوک گروه B در زمان انجام تحقیق 3/5% بود. هیچ ارتباط معنی‌داری بین سن، ملیت، سطح سواد، تعداد زایمان، وضعیت کیسه آب، و یا وضعیت تب مادر در هنگام بستری با کشت مثبت و منفی پیدا نشد. نهایتاً میزان حساسیت به پنی سیلین 5/61 %، آمپی سیلین 6/84% و نسبت به اریترومایسین، سفازولین، کلیندامایسین و ونکومایسین نزدیک به 100% بود. نتیجه‌گیری: میزان شیوع استرپ B در مطالعه ما نسبت به مطالعات مشابه در کشور کمتر بوده است و میزان حساسیت استرپ B به پنی‌سیلین در مقایسه با سایر آنتی‌بیوتیک‌ها کمتر است.
واژه‌های کلیدی: استرپتوکوک گروه B، کلونیزاسیون استرپتوکوک گروه B، حاملگی، ایران
دریافت: 1390/8/30 | پذیرش: 1396/11/18 | انتشار: 1396/11/18

Tayebe Jahed, Maryam Khoshnood Shariati, Maryam Khoshnood Shariati, Parisa Darabi, Abdolah Karimi. Frequency of Group B Streptococcus colonization and antibiogram in women at 35-37 weeks of gestation visited in prenatal clinic of Mahdieh Hospital in 2008. pajoohande 2011; 16 (3) :139-143

دکتر طبیه جاهد بزرگان ، دکتر مریم خوشنود شریعتی ، دکتر آمنه شیرین ظفرقندی ، دکتر پریسا دارابی ، دکتر عبدالله کریمی . بررسی فراوانی کلونیزاسیون و آنتی‌بیوگرام استرپتوکوک گروه B در خانمهای باردار 37-35 هفته مراجعه کننده به بیمارستان مهدیه تهران در سال 1387. پژوهنده. 1390; 16 (3) :139-143