:: جلد 16، شماره 3 - ( مرداد& شهریور 1390 ) ::
مرضیه برزگر ، ، سید علیرضا طلائی زواره* ، ، سعیده داوری ، ، دکتر محمود سلامی
مربی، مرکز تحقیقات فیزیولوژی، دانشگاه علوم پزشکی کاشان ، talaeizavareh@yahoo.com
سابقه و هدف: با توجه به شیوع و روند رو به افزایش اختلالات رفتاری، به نظر می‌رسد استرس در دوران بارداری با بروز اختلالات رفتاری در فرزندان مرتبط می‌باشد. هدف از انجام این مطالعه، تعیین تأثیر استرس صوتی در دوران بارداری بر میزان اضطراب فرزندان نر موشها می‌باشد. مواد و روشها: سه گروه از مادران باردار از روز 15 تا 21 حاملگی، روزانه به‌ مدت 1، 2 و یا 4 ساعت در معرض استرس صوتی قرار گرفته و یک گروه دیگر دوره بارداری طبیعی را گذراندند. میزان اضطراب فرزندان نر 45 روزه آنها (10 سر در هرگروه)، به وسیله ماز صلیبی شکل مرتفع برآورد گردید. درصد تعداد ورود و مدت زمان سپری شده در بازوی ماز محاسبه شد. همچنین، سطح کورتیکوسترون در موشهای باردار و در فرزندان اندازه‌گیری گردید و مورد قضاوت آماری قرار گرفت. یافته‌ها: اعمال روزانه استرس صوتی به مدت 2 و یا 4 ساعت در هفته آخر بارداری، سبب افزایش میزان اضطراب در فرزندان گردید (05/0 p<). همچنین میزان کورتیکوسترون سرم در آنها نسبت به حیوانات کنترل بالاتر بود. در مواجهه روزانه با استرس صوتی به مدت یک ساعت، میزان اضطراب و سطح کورتیکوسترون فرزندان مشابه با گروه کنترل بود. نتیجه‌گیری: مواجهه با استرس صوتی در موشهای باردار، سبب افزایش بروز اضطراب و سطح کورتیکوسترون در فرزندان می‌شود، و میزان بروز این تغییرات به مدت زمان مواجهه با استرس صوتی بستگی دارد.
واژه‌های کلیدی: استرس فیزیولوژیک، مواجهه با صوت، حاملگی، استرس پیش از تولد، اضطراب، ماز صلیبی شکل مرتفع، موش صحرایی
دریافت: 1390/8/30 | پذیرش: 1396/11/18 | انتشار: 1396/11/18

Marzieh Barzegar, Sayyed Alireza Talaei Zavareh, Saeideh Davari, Mahmoud Salami. Prenatal sound stress increases anxiety behvaiour of rat's male offspring. pajoohande 2011; 16 (3) :117-124

مرضیه برزگر ، ، سید علیرضا طلائی زواره ، ، سعیده داوری ، ، دکتر محمود سلامی . بررسی تأثیر استرس صوتی در دوران بارداری بر بروز رفتار اضطرابی فرزندان موش صحرایی. پژوهنده. 1390; 16 (3) :117-124