:: جلد 16، شماره 1 - ( فروردین و اردیبهشت 1390 ) ::
بررسی تأثیر عصاره ریشه شیرین بیان بر گرگرفتگی دوران یائسگی
فاطمه ناهیدی* ، الهام زارع ، ، دکتر فراز مجاب ، دکتر حمید علوی‌مجد
دانشجوی دکترای آموزش و ارتقای سلامت، مربی گروه مامایی و بهداشت باروری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی ، nahidifateme@yahoo.com
سابقه و هدف: با توجه به شیوع بالای گرگرفتگی در زنان یائسه و تأثیر آن بر کیفیت زندگی و همچنین اختلاف نظراتی که در زمینه درمان این مشکل وجود دارد، این تحقیق با هدف بررسی تأثیر عصاره ریشه شیرین بیان بر گرگرفتگی زنان یائسه خانوارهای تحت پوشش مراکز بهداشتی درمانی منتخب وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی سال 1387 انجام شد. مواد و روشها: این کارآزمایی بالینی دو سوکور بر روی 68 زن یائسه که گرگرفتگی را با درجات مختلف تجربه نموده بودند انجام شد. بیماران از طریق پرونده‌های موجود در مراکز بهداشتی درمانی انتخاب و سپس با انتساب تصادفی به دو گروه 34 نفره دارو (روزانه سه کپسول حاوی 330 میلی‌گرم عصاره ریشه شیرین بیان برای 4 هفته) و دارونما (روزانه سه کپسول حاوی 330 میلی‌گرم نشاسته برای 4 هفته) تقسیم شدند. دو هفته قبل از مصرف دارو شدت و تعداد گرگرفتگی و نوع مواد غذایی مصرفی بوسیله پرسشنامه اندازه‌گیری شد. برای سنجش اعتبار و پایایی ابزار از اعتبار محتوا و آزمون مجدد با ضریب همبستگی 96/0 استفاده شد. نتایج درون گروهها با آزمون آنالیز واریانس با اندازه‌گیریهای مکرر و نتایج بین گروهی با آزمون t بررسی شد. یافته‌ها: زنان یائسه در گروه شیرین بیان و دارونما به ترتیب دارای میانگین سنی 3±3/53 و 6/2±53 سال بودند، فاصله زمانی از پایان قاعدگی در 6/73% و 8/61 % آنها 5/1 سال و کمتر، و شیوع گرگرفتگی در شب در آنها 2/41% و 2/38% بود. میانگین تعداد گرگرفتگی قبل از درمان در گروه شیرین بیان 5/0±6/7 و شدت آن 8/1±10 بود که چهار هفته بعد از درمان به ترتیب به 6/0±1/5 و 6/1±1/5 رسید؛ اما میانگین تعداد و شدت گرگرفتگی قبل و بعد از چهار هفته در گروه دارونما تغییر ننمود. نتیجه‌گیری: شیرین بیان در کاهش تعداد و شدت گرگرفتگی زنان یائسه مؤثر بود. لازم است مطالعات با طول درمان بیشتر و بررسی زمان عود گرگرفتگی پس از قطع دارو انجام گیرد.
واژه‌های کلیدی: یائسگی، گرگرفتگی، ریشه شیرین بیان
دریافت: 1390/3/23 | پذیرش: 1396/11/18 | انتشار: 1396/11/18

Fatemeh Nahidi, Elham Zare, Faraz Mojab, Hamid Alavi Majd. The effect of Licorice root extract on hot flashes in menopause . pajoohande 2011; 16 (1) :11-17

فاطمه ناهیدی ، الهام زارع ، ، دکتر فراز مجاب ، دکتر حمید علوی‌مجد . بررسی تأثیر عصاره ریشه شیرین بیان بر گرگرفتگی دوران یائسگی. پژوهنده. 1390; 16 (1) :11-17