استادیار، دکترای تخصصی علوم تغذیه،گروه تغذیه بالینی و رژیم درمانی، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، مرکز تحقیقات چاقی، پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، mirmiran@endocrine.ac.ir
چکیده: (13507 مشاهده)
سابقه و هدف: گذار تغذیهای یک رویداد جهانی به معنی تغییر در کیفیت و کمیت الگوی رژیم غذایی است و از مهمترین علل زمینهای بیماریهای مزمن میباشد. هدف مطالعه حاضر تعیین روند تغییرات الگوی غذایی در ایران، کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا و مقایسه این مناطق با یکدیگر با استفاده از دادههای تغذیهای سازمان خوار و بار جهانی از سال 1961 تا سال 2005 است. مواد و روشها: اطلاعات مربوط به دسترسی غذایی در کشورهای مورد بررسی با استفاده از ترازنامه غذایی موجود در پایگاه اطلاعاتی FAOSTAT بهدست آمد. مقدار مصرف سرانه برای هر گروه غذایی از تقسیم مقدار انرژی در دسترس سالانه برای هر گروه غذایی به کل جمعیت آن کشور در همان دوره زمانی به دست آمد. تفاوتهای منطقهای و روند تغییرات توسط نرمافزار SPSS بررسی شد. یافتهها: در طول 45 سال مدت مطالعه، دسترسی به انرژی و کلیه اقلام غذایی در ایران، خاورمیانه و شمال آفریقا (به استثنای الکل در ایران و شمال آفریقا و چربی حیوانی در خاورمیانه) افزایش یافته است. در این سالها در ایران، میوهها، گوشتها و روغنهای گیاهی در رژیم غذایی به طور معنیداری افزایش و سهم گروه شیر و لبنیات و مواد غذایی احتیاطی کاهش یافته است (05/0P<). در خاورمیانه سهم گروه غلات و میوهها کاهش و سهم روغنها و گوشتها در رژیم غذایی افزایش یافته است (05/0P<). در آفریقا سهم گروه غلات کاهش یافته و سهم گروه گوشتها، سبزیجات، شیر و لبنیات و روغنهای گیاهی افزایش معنیداری را نشان میدهد (05/0P<). نتیجهگیری: علیرغم روند مساعد تغییرات الگوی غذایی ایران با توجه به افزایش مصرف میوهها و کاهش مصرف قندهای ساده، مصرف بالای انرژی و کاهش مصرف شیر احتمالاً خطر بیماریهای مزمن را افزایش میدهد. افزایش مصرف انرژی، قندهای ساده، گوشتها، شیر و لبنیات در خاورمیانه و تا حدودی در شمال آفریقا، نشان دهنده تغییر رژیم غذایی به سمت رژیم غذایی غربی یا ناسالم است. با این حال انجام تحقیقات مشابه توصیه میشود.
Mahsa Jessri, Parvin Mirmiran, Mahdieh Golzarand, Bahram Rashidkhani, Firoozeh Hosseini-Esfahani, Fereidoun Azizi. Comparison of trends in dietary pattern in Iran, Middle Eastern and North African countries from 1961 to 2005. pajoohande 2011; 16 (1) :1-10 URL: http://pajoohande.sbmu.ac.ir/article-1-1076-fa.html
مهسا جسری ، ، دکتر پروین میرمیران ، مهدیه گلزرند ، دکتر بهرام رشیدخانی ، فیروزه حسینیاصفهانی ، دکتر فریدون عزیزی . مقایسه روند تغییرات الگوی غذایی در ایران، کشورهای منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا از سال 1961 تا سال 2005. پژوهنده. 1390; 16 (1) :1-10