[صفحه اصلی ]   [Archive]  
:: جلد 20، شماره 5 - ( آذر - دی 1394 ) ::
جلد 20 شماره 5 صفحات 272-266 برگشت به فهرست نسخه ها
تعیین‌کننده‌های روانشناختی مصرف غذاهای سریع در دانش‌آموزان دبیرستان‌های پسرانه شهر خوی: کاربرد نظریه‌ی رفتار برنامه‌ریزی شده
محتشم غفاری، یوسف شری زاده*، سکینه رخشنده رو، علی رمضانخانی
، yusefsherizadeh@gmail.com
چکیده:   (5589 مشاهده)

چکیده

سابقه و هدف: مصرف غذاهای پرکالری و چرب و عدم تعادل بین انرژی دریافتی و مصرفی، احتمال ابتلای افراد به چاقی و بیماری‌های مزمن به ویژه بیماری‌های قلبی و عروقی را افزایش می‌دهد. هدف از این مطالعه، بررسی تعیین‌کننده‌های مصرف غذاهای سریع با استفاده از نظریه‌ی رفتار برنامه‌ریزی در دانش‌آموزان دبیرستانی شهر خوی بود.

مواد و روش‌ها: مطالعه‌ی حاضر از نوع توصیفی- مقطعی بود که در بین 160 نفر دانش آموز دبیرستانی انجام گردید. نمونه‌گیری به روش تصادفی چند مرحله‌ای بود. برای جمع‌آوری اطلاعات از پرسشنامه‌ی "رفتار برنامه‌ریزی شده" با روایی و پایایی معتبر استفاده شد. این پرسشنامه شامل سه بخش الف) متغیرهای دموگرافیکی، ب) سؤالات مرتبط با سازه‌های نظریه رفتار برنامه‌ریزی شده و ج) سؤالات رفتار بود. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه 22 و آزمون‌های t-test، ANOVA و آزمون همبستگی Pearson و برای پیش‌بینی‌کننده‌های رفتار از Linear regression در سطح معنی‌داری 05/0P< مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

یافته‌ها: یافته‌های این مطالعه نشان داد 1/98 درصد از دانش‌آموزان، غذای سریع مصرف می‌کردند که از میان آنها، 8/23 درصد هفته‌ای یک‌بار و 6/10 درصد 2 تا 3 بار در هفته غذای سریع استفاده می‌کردند. همچنین نتایج پژوهش نشان داد قصد رفتاری و اعتقادات رفتاری، قادر به پیش‌بینی 54 درصد تغییرات رفتار مصرف غذاهای سریع در دانش‌آموزان است. از بین سازه‌های نظریه رفتار برنامه‌ریزی شده، ارزشیابی پیامدهای رفتاری، مهم‌ترین پیش‌بینی‌کننده‌ی قصد رفتاری بود که توانسته بود به همراه وضعیت اقتصادی، 45 درصد تغییرات قصد رفتاری را پیش‌بینی کنند.

نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه حاکی از بالا بودن مصرف غذاهای سریع در دانش‌آموزان دبیرستانی شهر خوی بود. در طراحی مداخلات آموزش تغذیه برای کاهش مصرف غذاهای سریع، بهتر است بر متغیر قصد رفتاری و اعتقادات رفتاری بیشتر توجه کرد.  

واژه‌های کلیدی: واژگان کلیدی: مصرف غذاهای سریع، دانش‌آموزان، نظریه رفتار برنامه‌ریزی شده
متن کامل [PDF 247 kb]   (1264 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: پزشکی
دریافت: 1394/11/28 | پذیرش: 1394/11/28 | انتشار: 1394/11/28
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ghaffari M, Sherizadeh Y, Rakhshandehroo , S, Ramezankhani A. Psychological determinants of fast-food consumption among male students of Khoy city high schools: an application of the theory of planned behavior. pajoohande. 2015; 20 (5) :266-272
URL: http://pajoohande.sbmu.ac.ir/article-1-2069-fa.html

غفاری محتشم، شری زاده یوسف، رخشنده رو سکینه، رمضانخانی علی. تعیین‌کننده‌های روانشناختی مصرف غذاهای سریع در دانش‌آموزان دبیرستان‌های پسرانه شهر خوی: کاربرد نظریه‌ی رفتار برنامه‌ریزی شده. پژوهنده. 1394; 20 (5) :272-266

URL: http://pajoohande.sbmu.ac.ir/article-1-2069-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 20، شماره 5 - ( آذر - دی 1394 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 30 queries by YEKTAWEB 4410