سویا و ایزوفلاونهای آن و خطر سرطان پستان
|
دکتر مسعود کیمیاگر* ، احسان حجازی |
استاد، گروه تغذیه بالینی، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی ، smkimiagar@yahoo.com |
|
چکیده: (17352 مشاهده) |
در سالهای اخیر توجه زیادی به نقش سویا و ایزوفلاونهای آن در کاهش خطر سرطانها خصوصاً سرطان پستان شده است. ایزوفلاونها دارای خواص شبه استروژنیک بوده و توانایی اتصال به گیرندههای استروژن را دارند. در مطالعات انجام شده تناقصات زیادی در زمینه نقش ایزوفلاونها در سرطان پستان وجود دارد. عمده این تناقصات مربوط به مطالعات in vitro و مطالعاتی است که در جوندگان انجام شده است. در برخی از این مطالعات ذکر شده که ایزوفلاونهای سویا سبب تحریک رشد سلولها در تومور و افزایش تکثیر سلولی در سلولهای سرطانی میشوند. حال آنکه در دیگر مطالعات اثرات ضد توموری و ضد تکثیری ایزوفلاونها گزارش شده است. از سوی دیگر مطالعات اپیدمیولوژیک همانند بسیاری از مطالعات حیوانی اثر حفاظتی سویا را بر سرطان پستان نشان میدهند. در مطالعات کلینیکی محدود انجام شده در انسان هم هیچکدام اثرات تحریکی ایزوفلاونها بر رشد تومور یا افزایش تکثیر سلولها را گزارش نکردهاند. در مطالعات اپیدمیولوژیک انجام شده در افراد بقا یافته از سرطان پستان نیز اثر حفاظتی سویا بر کاهش خطر بازگشت مجدد بیماری و مرگ و میر ناشی از بیماری ذکر شده است. همچنین مشخص شده که استفاده از دوز فارماکولوژیک استروژن در زنان سالم اثر بسیار ناچیزی بر خطر سرطان پستان داشته است. با توجه به استقبال روز افزون مردم از سویا و گنجاندن آن در رژیم غذایی و تسهیل تهیه مکمل ایزوفلاون و با توجه به نگرانیهایی که در مورد اثرات سوء احتمالی نسبت داده شده به آن وجود دارد، لزوم انجام مطالعات کلینیکی بیشتر به چشم میخورد. |
|
واژههای کلیدی: سویا، ایزوفلاونهای سویا، هورمون درمانی، سرطان پستان |
|
متن کامل [PDF 114 kb]
(54996 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشی |
موضوع مقاله:
پزشکی دریافت: 1390/6/23 | پذیرش: 1396/11/18 | انتشار: 1396/11/18
|
|
|
|