:: جلد 15، شماره 1 - ( فروردين و ارديبهشت 1389 ) ::
بررسی تأثیر فتودینامیک‌تراپی در مبتلایان به بازال سل کارسینوما
دکتر زهره تهرانچی‌نیا* ، دکتر هدی رحیمی ، دکتر علی فرنقی
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران ، zohreh_tehranchi@yahoo.com
سابقه و هدف: بازال سل کارسینوما (BCC) یک بیماری تومورال پوستی است و شایعترین سرطان پوست در انسان به‌شمار می‌رود. با توجه به درمان ناکامل این بیماری توسط برخی روشهای درمانی متعارف و عوارض آنها و گزارشاتی از موفقیت فوتودینامیک‌تراپی (PDT) در این بیماران و به منظور تعیین تأثیر PDT بر BCC این تحقیق روی مراجعین به بیمارستان شهدای تجریش در سالهای 1386 و 1387 انجام شد. مواد و روش‌ها: تحقیق به روش کارآزمایی بالینی از نوع مقایسه قبل و بعد روی 28 ضایعه BCC از 12 بیمار صورت گرفت. همه بیماران تشخیص قطعی BCC برمبنای پاتولوژی داشتند. بیماران بین 6-1 نوبت با فواصل 1 ماهه تحت PDT قرار می‌گرفتند و ماهانه ویزیت شده و از نظر پاسخ به درمان، عوارض و نتایج زیبایی بررسی می‌شدند و در نهایت نتایج آن در دو گروه پاسخ کامل و ناکامل طبقه‌بندی می‌شد. یافته‌ها: تحقیق روی 28 ضایعه از 12 بیمار انجام گرفت. بهبودی کامل در 9 ضایعه (1/32%) دیده شد (01/0p<). بیمارانی که سن کمتری داشتند (01/0p<) و سایز ضایعه‌شان کوچکتر بود (001/0p<) پاسخ بهتری به درمان نشان دادند. ضایعات BCC سطحی نسبت به سایر انواع BCC به طرز معنی‌داری پاسخ بیشتری به درمان نشان دادند. همچنین بیماران با سابقه مثبت رادیوتراپی پاسخ کمتری به درمان نشان دادند (05/0p<). نتیجه‌گیری: به نظر می‌رسد PDT در درمان بیماران مبتلا به BCC موثر باشد. انجام مطالعات تجربی تکمیلی توصیه می‌شود.
واژه‌های کلیدی: بازال سل کارسینوما، فتودینامیک تراپی، فتوکموتراپی.
دریافت: 1389/1/24 | پذیرش: 1396/11/23 | انتشار: 1396/11/23

Zohreh Tehranchinia, Hoda Rahimi, Ali Farnaghi. Efficacy of Photodynamic Therapy in Basal Cell Carcinoma . pajoohande 2010; 15 (1) :38-44

دکتر زهره تهرانچی‌نیا ، دکتر هدی رحیمی ، دکتر علی فرنقی . بررسی تأثیر فتودینامیک‌تراپی در مبتلایان به بازال سل کارسینوما . پژوهنده. 1389; 15 (1) :38-44

جلد 15، شماره 1 - ( فروردين و ارديبهشت 1389 ) برگشت به فهرست نسخه ها