:: جلد 8، شماره 1 - ( فروردين 1382 ) ::
عباس ارجمندشبستری*، محمدباقر باقرزاده یزدچی
سابقه و هدف: با توجه به اهمیت روزافزون سونوگرافی داپلر رنگی در تشخیص بیماریها، برای یافتن معیار صحیح تشخیصی جهت بیماریهای مختلف سیستم پورتال کبدی، نیاز به تعیین مقادیر طبیعی قطر، سرعت جریان و جریان حجمی خون در افراد بزرگسال سالم وجود داشت. لذا این مطالعه در سالهای 1379 تا 1380 در بیمارستان آیت اله طالقانی تهران انجام شد. مواد و روشها: در یک مطالعه مقطعی، 43 فرد بزرگسال سالم مراجعه کننده به بخش سونوگرافی بیمارستان طالقانی که حداقل به مدت 8 ساعت ناشتا بودند، توسط سونوگرافی gray scale، color Doppler و Pulxed wave Doppler در وضعیت خوابیده به پشت و در حین تنفس آرام مورد بررسی قرار گرفتند. با تعیین قطر و حداکثر سرعت جریان خون در تنه اصلی و شاخه های اصلی راست و چپ ورید پورتال و محاسبه نرم افزاری جریان حجمی خون در تنه اصلی ورید پورتال، ارتباط آماری این یافته ها با جنس، سن، قد، وزن، مساحت سطح بدن و شاخص توده بدنی افراد مورد مطالعه، به تفکیک مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها: در تنه اصلی وردی پورتال افراد مورد مطالعه میانگین ±) انحراف معیار) قطر ورید 89/1±57/9 میلیمتر، حداکثر سرعت جریان خون 57/3±59/17 سانتیمتر در ثانیه و جریان حجمی خون معادل 179±583 میلی لیتر در دقیقه بودند. قطر تنه و شاخصهای اصلی راست و چپ وردی پورتال در زنان و مردان اختلاف معنی داری داشتند (P<0.01). بین قطر تنه اصلی ورید پورتال و قد (P<0.05) و وزن (P<0.01) افراد مورد مطالعه نیز ارتباط آماری معنی داری دیده شد ولی ارتباط معنی داری با مساحت سطح بدن، سن و شاخص توده بدنی وجود نداشت. ارتباطی نیز بین قطر و سرعت جریان خون در شاخه های راست و چپ ورید پورتال و همچنین سرعت جریان خون در تنه اصلی این ورید با هیچیک از متغیرهای مستقل شخصی دیده نشد. بین قطر تنه اصلی و شاخه های راست و چپ ورید با سرعت جریان خون در آنها رابطه معنی داری مشاهده گردید (P<0.05). جریان حجمی خون در تنه اصلی، علیرغم اختلاف عددی، اختلاف آماری معنی داری بین زنان و مردان نشان نداد. نتیجه گیری و توصیه ها: در مقایسه قطر ورید پورتال بین افراد سالم و بیماران، باید جنسیت فرد مورد ملاحظه قرار گیرد. همچنین در مقایسه میزان جریان حجمی خون در ورید پورتال، بیشترین همبستگی با مساحت سطح بدن مشاهده شد.
واژه‌های کلیدی: ورید پورتال، قطر، سرعت جریان خون، جریان حجمی

دریافت: 1385/6/15 | پذیرش: 1396/12/20 | انتشار: 1396/12/20

ارجمندشبستری عباس، باقرزاده یزدچی محمدباقر. بررسی قطر، سرعت جریان خون و میزان جریان حجمی خون ورید پورتال و عوامل مرتبط با آن در مراجعین سالم بزرگسال، بیمارستان طالقانی تهران، 80-1379. پژوهنده. 1382; 8 (1) :9-15

جلد 8، شماره 1 - ( فروردين 1382 ) برگشت به فهرست نسخه ها