:: جلد 8، شماره 5 - ( مهر 1382 ) ::
مریم افراخته*، مریم ایازی روزبهانی، ناصر ولائی
سابقه و هدف: با توجه به مشاهده نوزادان با عوارض دفع مکونیوم و گزارشات متفاوت از شیوع مکونیوم و اهمیت اطلاع از عوامل مرتبط با بروز آن و نیز وجود آسفیکسی و امیت و پیش آگهی آن و به منظور تعیین شیوع دفع مکونیوم و همبستگی آن با آسفیکی این تحقیق روی متولدین بیمارستان شهدای تجریش در سال 81-1380 انجام گرفت. مواد و روشها: تحقیق به روش مقطعی روی کلیه نوزادان انجام گرفت. نوزادان دارای آنومالی مادرزادی و مادران با LMP نامشخص از مطالعه حذف شدند. خصوصیات سن، سن حاملگی، بیماری قلبی، بیماری کلیوی، تشنج، اعتیاد به مواد مخدر مادران و خصوصیات وزن، آپگار، پرزانتاسیون، محدودیت رشد داخل رحمی و اولیگوهیدرآمینوس نوزادان با بروز دفع مکونیوم تعینی گردید. آسفیکسی با توجه به وجود اسیدمی خون بندناف pH) متر از1/7) تعریف شد. شیوع دفع مکونیوم در نمونه ها تعیین و odd s ratio بروز مکونیوم و آسفیکسی تعیین شد. یافته ها: از 311 نوزاد مورد مطالعه، 253 نفر فاقد مکونیوم و 58 نفر مکونیومی بودند که شیوع آن 5/18% بود. بین بروز مکونیوم و آسفیکسی همبستگی وجود نداشت. از این خصوصیات مادری سن مادر، سن بارداری، سن حاملگی، رتبه تولد، بیماریهای مادر و خصوصیات نوزادان با بروز مکونیوم همبستگی نداشت. نتیجه گیری و توصیه ها: شیوع مکونیوم در این بررسی در حد متعارف بود. بین دفع مکونیوم و بروز آسفیکسی همبستگی وجود ندارد و همیشه دفع مکونیوم دال بر وجود آسفیکسی نمی باشد. برای تعیین آسفیکسی در نوزادان مکونیومی بررسی سایر مارکرهای آسفیکسی مزمن از جمله اریتروپوئیتین توصیه می گردد.
واژه‌های کلیدی: مکونیوم، آسفیکسی.

دریافت: 1385/6/15 | پذیرش: 1396/12/15 | انتشار: 1396/12/15

افراخته مریم، ایازی روزبهانی مریم، ولائی ناصر. شیوع دفع مکونیوم و همبستگی آن با آسفیکسی در نوزادان متولد شده در بیمارستان شهدای تجریش، سالهای 81-1380. پژوهنده. 1382; 8 (5) :9-15

جلد 8، شماره 5 - ( مهر 1382 ) برگشت به فهرست نسخه ها