:: جلد 6، شماره 3 - ( تير 1380 ) ::
جلد 6 شماره 3 صفحات 15-9 برگشت به فهرست نسخه ها
تاثیر محل آناتومیک فیستولهای شریانی ـ وریدی رادیو سفالیک ناحیه مچ دست بر کارآیی و عوارض آنها در بیماران مبتلا به نارسایی مزمن کلیه
ابوالفضل افشارفرد، محمد مظفر، علیرضا علی زاده قویدل*
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
چکیده:   (12040 مشاهده)
سابقه و هدف: با توجه به روند رو به افزایش استفاده از فیستول های شریانی ـ وریدی اندوژن و اختلاف سلیقه هایی که در منابع برای برقراری A.V.F در محل های آناتومیک مختلف شامل ناحیهSnufbox و رادیال وجود دارد و به منظور بررسی تاثیر محل آناتومیک A.V.F رادیو سفالیک ناحیه مچ دست برکارایی و عوارض آنها، این تحقیق روی مبتلایان نارسایی مزمن کلیوی، مراجعه کننده به بیمارستان شهدای تجریش طی سالهای 79-1377 انجام شد. مواد و روش ها: تحقیق به روش کارآزمایی بالینی انجام شد. در افراد گروه مورد،A.V.F در ناحیهSnufbox و در گروه شاهد،A.V.F در ناحیه مچ دست، کار گذاشته شد. این فیستول ها به روش استاندارد پهلو به پهلو انجام شدند. کارآیی فیستول ها از نظر برقراری مناسب جریان خون و گشاد شدن مطلوب وریدهای اندام مورد نظر، به صورت بالینی با مشاهده، لمس و سمع در ماه های اول (کوتاه مدت) و ششم (دراز مدت) و نیز عوارض حاصله شامل ترومبوز، هیپرتانسیون وریدی، پارستزی، عفونت زخم و Steal Syndrom بررسی و ثبت گردید و در دو گروه، مورد قضاوت آماری قرار گرفت. یافته ها: تحقیق روی 110 بیمار شامل 30 نفر شاهد و 80 نفر آزمون انجام گرفت. دو گروه از نظر عوامل تاثیرگذار روی کارآیی و عوارض، اختلاف معنی داری نداشتند.میزان کارآیی کوتاه مدت در گروه شاهد 89.7 درصد و در گروه مورد 90.5 درصد و کارایی بلند مدت به ترتیب 95.8 و 94.5 درصد بود(N.S) . عوارض در گروه شاهد شامل ترومبوز به میزان 13.3هیپرتانسیون وریدی و عدم دیلاتاسیون وریدی هر کدام 3.3 و پارستزی 1.8 درصد بود و در گروه آزمون به ترتیب 13.7، 2.5، 11.2، 2.5 و 2.5 درصد بود که اختلاف دو گروه از لحاظ آماری معنی دار نبود. عفونت زخم و سندرم Steal در دو گروه مشاهده نشد. نتیجه گیری و توصیه ها: محل آناتومیک فیستول های شریانی ‌ـ وریدی رادیو سفالیک مچ دست تاثیری روی کارآیی و عوارض فیستول ها ندارد. A.V.F های ناحیه مچ دست ضمن داشتن کارآیی مطلوب، عوارض اندکی داشته و به عنوان یک راه عروقی مناسب برای انجام همودیالیز توصیه می شود. انجام تحقیقات دیگر در زمینه مقایسه روش فوق با سایر روش های اندوژن و اگزوژن و تاثیر عوامل زمینه ای بر روی کارایی و عوارض A.V.F سودمند خواهد بود.
واژه‌های کلیدی: فیستول های شریانی ـ وریدی رادیوسفالیک، کارآیی A.V.F، عوارض A.V.F
     
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: پزشکی
دریافت: 1385/6/15 | پذیرش: 1397/1/26 | انتشار: 1397/1/26


XML     Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 6، شماره 3 - ( تير 1380 ) برگشت به فهرست نسخه ها