[صفحه اصلی ]   [Archive]  
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
پست الکترونیک::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
نظرسنجی
نظر شما در مورد کیفیت مطالب این سایت چیست؟
عالی
خوب
متوسط
ضعیف
   
:: جلد 20، شماره 4 - ( مهر- آبان 1394 ) ::
جلد 20 شماره 4 صفحات 239-234 برگشت به فهرست نسخه ها
تعیین فعالیت‌های ضد باکتریایی وآنتی‌اکسیدانی و تعیین ترکیبات شیمیایی اسانس برگ گیاه گزنه Urtica dioica L.
حمیدرضا نیک نژاد ، علی محمد اصغریان*
، Mehranasgharian@yahoo.com
چکیده:   (6994 مشاهده)

چکیده

سابقه و هدف: گونه‌های متعددی از گیاهان دارویی در ایران وجود دارد، به طوری‌که می‌توان از آنها در زمینه‌ی کنترل و درمان عفونت‌های میکروبی بهره گرفت. در این زمینه، اسانس گیاه گزنه در مهار رشد باکتری‌های گرم مثبت و منفی و فعالیت آنتی‌اکسیدان، اثرات مطلوبی را نشان می‌دهد. این پژوهش با هدف تعیین اثرات ضدباکتریایی و آنتی‌اکسیدانی مربوط به اسانس برگ گزنه برداشت شده از منطقه‌ی سه هزار تنکابن انجام شد.

مواد و روش‌ها: در این مطالعه‌ی آزمایشگاهی، برگ‌های گیاه گزنه از منطقه‌ی سه هزار شهرستان تنکابن جمع‌آوری و به‌وسیله‌ی دستگاه کلونجر اسانس‌گیری شد. ترکیبات شیمیایی اسانس توسط دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنجی جرمی- جرمی،  شناسایی شد. همچنین میزان MIC و MBC علیه باکتری‌های استافیلوکوکوس اورئوس حساس و مقاوم به متی‌سیلین، سالمونلا تایفی موریم، اشرشیا کلای، سودوموناس آئروژینوزا، باسیلوس سوبتیلیس و شیگلا دیسانتری تعیین شد. از روش DPPH برای تعیین ظرفیت آنتی‌اکسیدانی اسانس، استفاده گردید.

یافته‌ها: اسانس برگ گزنه، نتایج ضدباکتریایی قابل قبولی روی باکتری‌های گرم مثبت و گرم منفی به‌جز باسیلوس سوبتیلیس داشت.  نتایج IC50 و AAI اسانس به ترتیب 53/21 و 116/2 میکروگرم بر میلی‌لیتر بود. ترکیبات شیمیایی غالب شامل Phytol (35%)، Nonanal (3/15%)، b-Ionone (0/9%)، Phtaleic acid (4/7%) و Carvacrol (5/3%) بود.

نتیجه‌گیری: اسانس برگ گزنه به‌عنوان یک عامل ضد باکتریایی وسیع‌الطیف جدید و آنتی‌اکسیدان قوی می‌تواند در درمان و کنترل بیماری‌های عفونی کاربرد داشته باشد.  

واژه‌های کلیدی: واژگان کلیدی: فعالیت ضد باکتریایی، اسانس برگ گزنه، آنتی‌اکسیدان، ترکیبات شیمیایی
متن کامل [PDF 326 kb]   (1667 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: پزشکی
دریافت: 1394/10/13 | پذیرش: 1394/10/13 | انتشار: 1394/10/13
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Niknejad H, Asgharian A. Determination of antibacterial and antioxidant activity and identifying chemical compounds of Urtica dioica L. leaf essence as a potent antibacterial agent . pajoohande 2015; 20 (4) :234-239
URL: http://pajoohande.sbmu.ac.ir/article-1-2046-fa.html

نیک نژاد حمیدرضا، اصغریان علی محمد. تعیین فعالیت‌های ضد باکتریایی وآنتی‌اکسیدانی و تعیین ترکیبات شیمیایی اسانس برگ گیاه گزنه Urtica dioica L.. پژوهنده. 1394; 20 (4) :234-239

URL: http://pajoohande.sbmu.ac.ir/article-1-2046-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 20، شماره 4 - ( مهر- آبان 1394 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 38 queries by YEKTAWEB 4713