سابقه و هدف: بیماری آلزایمر از بیماریهای تحلیل برندهی عصبی است که در اثر رادیکالهای آزاد و استرس اکسیداتیو بروز میکند. مطالعات نشان میدهند که ترکیبات آنتیاکسیدانی اثر فوقالعادهای در تقویت حافظه و کنترل بیماری آلزایمر دارند. در این مطالعه، تأثیر عصارهی چای سبز که حاوی ترکیبات آنتیاکسیدانی است، بر سرعت یادگیری و بهبود حافظه در رتهای آلزایمری مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روشها: با تزریق دو طرفهی استرپتوزوتوسین درون بطنهای جانبی رتهای نر ویستار، مدل آلزایمر القا شد و رتهای گروه تیمار به مدت 21 روز mg/kg 100 عصارهی چای سبز دریافت کردند. برای بررسی حافظهی رتها، از تست یادگیری اجتنابی غیرفعال استفاده شد. زمان ورود به اتاق تاریک و مدت ماندن در اتاق تاریک، به عنوان پارامترهای اصلی برای ارزیابی حافظهی اجتنابی و یادگیری، ارزیابی شد. همچنین، میزان تخریب بافتی و مرگ سلولی با مطالعات هیستوتیکنیک بررسی گردید. دادههای به دست آمده، با استفاده از نرمافزار آماری SPSS و آزمون ANOVA از نوع LSD و Tukey و در سطح معنیداری 05/0P< بررسی شد.
یافتهها: شاخص حافظه در گروه دریافت کنندهی استرپتوزوتوسین در مقایسه با گروههای کنترل سالم و شم، کاهش معنیداری را نشان داد، اما تیمار با عصارهی چای سبز، سبب افزایش معنیداری در سرعت یادگیری و بهبودی حافظه در رتهای آلزایمری شد. نتایج به دست آمده از برشهای بافتی، کاهش میزان مرگ سلولی در گروههای تحت تیمار با چای سبز را نشان میدهد.
نتیجهگیری: اینیافتههانشانمیدهدکهعصارهی چای سبز میتواند در بهبود شرایط آلزایمر و آسیبهای حافظه ناشی از آن مناسبباشدو تا حدودی سبب کاهش مرگ سلولی در سلولهای ناحیهی هیپوکامپ شود.
Najafi Kakavand M, Oryan S, Nabiuni M, Ghafournian H. The effect of green tea extract memory impairment induced by injection of streptozotocin-induced brain in male Wistar rat . pajoohande 2015; 20 (4) :198-205 URL: http://pajoohande.sbmu.ac.ir/article-1-2038-fa.html
نجفی کاکاوند مهدی، عریان شهربانو، نبیونی محمد، غفوریان حبیبه. بررسی اثر عصاره چای سبز بر آسیب حافظه ناشی از تزریق داخل مغزی استرپتوزوتوسین در رت نر ویستار. پژوهنده. 1394; 20 (4) :198-205