بررسی اثر درشت مغذی ها بر پاسخ های متابولیک در افراد سالم و دیابتی نوع II
|
فاطمه کاسب*، مسعود کیمیاگر، محمدحسین سلطانی، مصطفی حسینی |
دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید صدوقی یزد |
|
چکیده: (۱۰۶۷۵ مشاهده) |
سابقه و هدف: با توجه به تناقضات، خلاء اطلاعاتی و برخی از کاستیها در زمینه شناخت تأثیر درشت مغذی ها بر شاخصهای متابولیک نظیر انسولین، نوراپی نفرین و قندخون تحقیق حاضر در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در سال 1380 صورت پذیرفت. مواد و روشها: تحقیق به روش کارآزمایی بالینی روی 10 فرد سالم و 15 فرد دیابتی نوع II انجام و پاسخهای متابولیک شامل انسولین، نوراپی نفرین و قندخون، قبل و تغییرات آن تا 6 مرحله یعنی 15، 30، 60، 90، 120، 180 دقیقه بعد از مصرف نشاسته گندم، کازیینات سدیم و روغن زیتون تعیین و با آزمونهای آماری آنالیز واریانس با اندازه گیریهای تکراری، t مستقل و t وابسته مورد قضاوت قرار گرفت. یافته ها: 10 فرد سالم (4 زن و 6 مرد) با میانگین سنی 8/5±6/36 سال و نمایه توده بدن 2/1±24 کیلوگرم/ مترمربع و 15 فرد دیابتی نوع II و (4 زن و 11 مرد) با میانگین سنی 2/5±9/38 سال و نمایه توده بدن 24±1.6 kg/m2 مورد بررسی قرار گرفتند. پاسخ های متابولیکی هر یک از گروهها بعد از دریافت درشت مغذیهای مختلف با یکدیگر اختلاف داشتند (P<0.05). انسولین قبل از مداخله در افراد دیابتی بالاتر از افراد سالم (NS). نوراپی نفرین قبل از مداخله در افراد سالم بالاتر از افراد دیابتی بود (P<0.05). انسولین به دنبال دریافت درشت مغذی ها در افراد سالم افزایش یافت (P<0.05). پاسخ انسولین در افراد دیابتی بعد از کربوهیدارت و پروتیین افزایش یافت (P<0.05) ولی بعد از دریافت چربی معنی دار نبود. نوراپی نفرین بعد از دریافت کربوهیدرات، پروتیین و چربی در هر دو گروه افزایش یافت (P<0.05). میزان قندخون بعد از مصرف درشت مغذیها در افراد سالم افزایش یافت (P<0.05). در افراد دیابتی قند خون بعد از مصرف کربوهیدارت و پروتیین افزایش و به دنبال دریافت چربی کاهش یافت (P<0.05). در افراد سالم فشار خون سیستولیک به دنبال دریافت درشت مغذیها افزایش یافت (P<0.05) در حالی که فشارخون سیستولیک افراد دیابتی بعد از دریافت چربی کاهش یافت ولی به دنبال مصرف کربوهیدارت و پروتیین تغییر معنی داری نداشت. نتیجه گیری و توصیه ها: پاسخهای متابولیک افراد سالم و دیابتی نوع II تحت تاثیر درشت مغذی های مختلف، متفاوت بود. تحقیقات دیگری با تعداد نمونه بیشتر توصیه می شود. |
|
واژههای کلیدی: درشت مغذی، پاسخ متابولیک، دیابت نوع II |
|
|
نوع مطالعه: پژوهشی |
موضوع مقاله:
پزشکی دریافت: 1385/6/15 | پذیرش: 1396/12/15 | انتشار: 1396/12/15
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|