[صفحه اصلی ]   [Archive]  
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
پست الکترونیک::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
نظرسنجی
نظر شما در مورد کیفیت مطالب این سایت چیست؟
عالی
خوب
متوسط
ضعیف
   
:: جلد 19، شماره 1 - ( فروردین و اردیبهشت 1393 ) ::
جلد 19 شماره 1 صفحات 59-55 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی فراوانی سالمونلا و شیگلا و انگل‌های روده‌ای در متصدیان تهیه مواد غذایی شهر کرمان در سال 1390
مریم زارع‌زاده ، دکتر محمد ملکوتیان*
استاد مرکز تحقیقات مهندسی بهداشت محیط و گروه بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی کرمان ، m.malakootian@Yahoo.com
چکیده:   (13036 مشاهده)
سابقه و هدف: بیماریهای منتقله از طریق غذا یکی از مشکلات بهداشتی عمده در کشورهای مختلف محسوب می‌گردند. شاغلین در مراکز تهیه مواد غذایی درصورت عدم رعایت اصول بهداشتی، می‌توانند نقش مهمی در انتقال این بیماری‌ها داشته باشند. این مطالعه با هدف تعیین فراوانی سالمونلا و شیگلا و انگل‌های روده‌ای در متصدیان تهیه‌ی مواد غذایی شهر کرمان انجام گرفت. مواد و روش‌ها: مطالعه از نوع توصیفی مقطعی است که در بازه‌ی زمانی سال 1390 لغایت 1391 انجام گرفت. تعداد 450 نفر از افراد شاغل در آشپزخانه‌های مراکز تهیه‌ی مواد غذایی انتخاب شدند. با مراجعه به محل کار این افراد، در سه نوبت نمونه‌ی مدفوع گرفته شد و با دو روش آزمایشگاهی مستقیم و رسوبی فرمالین اتر، آزمایش شدند. جهت تشخیص سالمونلا و شیگلا، از روش کشت مدفوع استفاده شد. همزمان، پرسشنامه‌ای که شامل اطلاعات فردی و شغلی این افراد بود، تکمیل گردید. داده‌ها با نرم‌افزار SPSS و آزمون مربع کای، تجزیه و تحلیل شد. 05/0P<، معنی‌دار در نظر گرفته شد. یافته‌ها: از 450 فرد مورد مطالعه، 6/59% مرد و 4/40% زن بودند. فراوانی کلی انگل‌های روده، 7/14% به دست آمد. از این تعداد، 8/13% آلوده به یک انگل و 9/0% آلوده به دو انگل بودند. بیشترین فراوانی، در عفونت به ژیاردیا 3/7%، انتاموبا کلی 6/3%، همینولوپیس نانا 6/1% مشاهده شد. بین جنس، سن و آلودگی انگلی، از نظر آماری ارتباط معنی‌داری مشاهده نشد. از نظر استفاده از وسایل بهداشت فردی (دستکش و لباس فرم) و داشتن کارت بهداشتی با آلودگی انگلی، از نظر آماری ارتباط معنی‌داری وجود داشت (به ترتیب 016/0P و 001/0P<). آلودگی به باکتری سالمونلا، یک مورد (2/0%) و آلودگی به شیگلا سه مورد (7/0%) مشاهده شد. نتیجه‌گیری: نتایج، بیانگر شیوع نسبتاً بالای آلودگی به انگل‌های روده‌ای به ویژه تک‌یاخته‌های بیماری‌زا در بین متصدیان تهیه‌ی مواد غذایی می‌باشد. بنابراین لازم است کنترل‌های بهداشتی بیشتر شده و طبق برنامه‌های مدون، بیماریابی از طریق آزمایش مدفوع با روش‌های تغلیظ، به عمل آید. طبیعی است که در این راستا، تداوم و گسترش آموزش در ارتقای سطح سلامت این افراد نقش تعیین کننده‌ای دارد.
واژه‌های کلیدی: متصدیان تهیه مواد غذایی، انگلهای روده، سالمونلا، شیگلا، کرمان
متن کامل [PDF 268 kb]   (1547 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: پزشکی
دریافت: 1393/3/4 | پذیرش: 1393/3/4 | انتشار: 1393/3/4
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Maryam Zarezadeh, Mohammad Malakotian. Prevalence of bacteria (Salmonella, Shigella) and intestinal parasites among food handlers in Kerman, Iran, in 1390. pajoohande 2014; 19 (1) :55-59
URL: http://pajoohande.sbmu.ac.ir/article-1-1685-fa.html

مریم زارع‌زاده ، دکتر محمد ملکوتیان . بررسی فراوانی سالمونلا و شیگلا و انگل‌های روده‌ای در متصدیان تهیه مواد غذایی شهر کرمان در سال 1390. پژوهنده. 1393; 19 (1) :55-59

URL: http://pajoohande.sbmu.ac.ir/article-1-1685-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 19، شماره 1 - ( فروردین و اردیبهشت 1393 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 38 queries by YEKTAWEB 4645