دانشیار، گروه تغذیه بالینی و رژیم درمانی، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی ایران، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، mirmiran@endocrine.ac.ir
چکیده: (7301 مشاهده)
سابقه و هدف: یافتههای مطالعات در زمینه ارتباط بین دریافت درشتمغذیها با سندرم متابولیک متناقض میباشد. هدف از این مطالعه تعیین رابطه بین درشتمغذیها با سندرم متابولیک در افراد بزرگسال مراجعه کننده به درمانگاه بیمارستان آیتا... طالقانی در سال 1388 میباشد. مواد و روشها: این مطالعه مورد-شاهدی، بر روی افراد بزرگسال (55-25 سال) صورت گرفت. 80 فرد مبتلا به سندرم متابولیک به عنوان گروه مورد و 160 فرد فاقد سندرم متابولیک به عنوان گروه شاهد وارد مطالعه شده و بر مبنای جنس و سن (با فاصله گروههای سنی 5 سال) با یکدیگر همسانسازی شدند. بیماران مبتلا به سندرم متابولیک بر اساس معیار پانل درمانی بزرگسالان شناسایی شدند. شاخصهای تنسنجی و بیوشیمیایی تعیین شد. دریافت رژیم غذایی با استفاده از پرسشنامه نیمه کمی بسامد خوراک که روایی و پایایی آن تعیین شده است، ارزیابی شد. یافتهها: میزان دریافت انرژی، کربوهیدرات، پروتئین، چربی، اسید چرب اشباع، اسید چرب غیراشباع با یک باند دوگانه، و اسید چرب اشباع با بیش از یک باند دوگانه در افراد مبتلا به سندرم متابولیک بیش از افراد فاقد سندرم متابولیک بود. نسبت شانس سندرم متابولیک در دریافت کربوهیدرات بیشتر از 55% کل کالری بیشتر از دریافت کمتر از 55% کل کالری بود (نسبت شانس: 1/2، فاصله اطمینان 95%: 48/4-29/1). نتیجهگیری: مبتلایان به سندرم متابولیک در مواجهه بیشتری از نظر دریافت کربوهیدرات در مقایسه با افراد بدون سندرم متابولیک هستند. انجام مطالعات تجربی بیشتر در زمینه ارتباط بین دریافت درشتمغذیها با سندرم متابولیک ضروری است.
Somayeh Hosseinpour-Niazi, Arefeh Fallah, Parvin Mirmiran, Fereidoun Azizi. Association between macronutrients and metabolic syndrome among adults . pajoohande 2013; 18 (1) :23-29 URL: http://pajoohande.sbmu.ac.ir/article-1-1492-fa.html
سمیه حسینپور نیازی ، عارفه فلاح ، دکتر پروین میرمیران ، دکتر فریدون عزیزی . ارتباط بین دریافت درشتمغذیها با سندرم متابولیک در بزرگسالان. پژوهنده. 1392; 18 (1) :23-29