. دانشجوی دکترای تخصصی علوم تغذیه، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، samirarabiei@yahoo.com
چکیده: (7665 مشاهده)
سابقه و هدف: بیمارانی که به هر دلیلی قادر به مصرف مواد غذایی نیستند، نیاز به فرمولاهای رودهای به عنوان مکمل دارند. حال سؤال اینجاست که فرمولاهای موجود، چه میزانی از ریزمغذیهای مختلف را شامل میشوند، چه کمبودهایی دارند و لازم است چه مکملهایی همراه آنها تجویز شود. مطالعه حاضر، علاوه بر بررسی کفایت میزان ریزمغذیهای موجود در فرمولاها در سال 1390، پروتکلهایی را به منظور تکمیل انواع فرمولاهای صنعتی در سطوح مختلف کالری، با استفاده از انواع مکملهای ویتامینی و مینرالی، با توجه به میزان DRI و با حداقل هزینه، ارائه میدهد. مواد و روشها: مطالعه حاضر به روش توصیفی انجام گرفت. فرمولاهای رودهای مورد بررسی عبارت بودند از: انترامیل دیابتی، HN و استاندارد، نوتریکامپ استاندارد، انرژی، Fiber D و Intensive و Ensure. ابتدا میزان ریزمغذیها در 100 کالری از این فرمولاها بر اساس بروشور این محصولات محاسبه شد. سپس حداقل کالری لازم به منظور تأمین DRI برای هر یک از این مواد مغذی محاسبه شد. سپس مکملهایی که قادر به برطرف کردن کمبود مواد مغذی در هر یک از سطوح کالری باشند و در عین حال، مقدار مواد مغذی را از میزان UL بالاتر نبرند در نظر گرفته شدند. یافتهها: هشت نوع از فرمولاهای رودهای موجود در ایران مورد بررسی قرار گرفت. بیشترین کمبود ریزمغذیها مربوط به سدیم، پتاسیم، ویتامین D، منگنز، منیزیم، ویتامین K و فلوئور بود و کمترین کمبودها مربوط به ویتامینهای گروه B، A و E بود. بیشترین مکملهایی که مورد استفاده قرار گرفته است، مولتیویتامین Centrum، آمپول ویتامین K ، قرص کلسیم دی، نمک، ویالهای سولفات منیزیم، کلرید پتاسیم و نیز چای است. نتیجهگیری: فرمولاهای روده ای موجود در ایران، از نظر تأمین ریزمغذیها در سطوح مختلف کالری دریافتی، با کاستیهای فراوانی رو به رو هستند؛ چرا که ممکن است میزان کالری تخمین زده شده برای هر بیمار، کمتر از میزان کالری لازم برای تأمین این مواد مغذی باشد. لذا مصرف این فرمولاها بدون استفاده از مکملهای مناسب با نگرانی همراه است. لذا بررسی علل و انجام اقدامات لازم جهت تکمیل این فرمولاها توصیه میشود.
Fatemeh Shokrzadeh, Samira Rabiei. Determination of micronutrients of available enteral formula in Iran, and suggesting supplements regarding patients’ calorie intake. pajoohande 2012; 17 (4) :183-195 URL: http://pajoohande.sbmu.ac.ir/article-1-1381-fa.html
فاطمه شکرزاده ، ، سمیرا ربیعی . بررسی میزان ریزمغذی فرمولاهای رودهای موجود در ایران و مکملهای پیشنهادی بر اساس کالری دریافتی. پژوهنده. 1391; 17 (4) :183-195