دانشآموخته کارشناسی ارشد میکروبیولوژی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد فلاورجان ، shirin.sabery@yahoo.com
چکیده: (9146 مشاهده)
سابقه و هدف: یرسینیا انتروکولیتیکا یک باکتری گرم منفی و پاتوژن رودهای است که از طریق آب و مواد غذایی به انسان منتقل شده و اغلب اپیدمیهای آن به دنبال مصرف مواد غذایی آلوده، به ویژه گوشتهای آلوده نظیر گوشت مرغ ایجاد میشود. هدف از این مطالعه جداسازی و تعیین میزان شیوع سروتیپ O:3 یرسینیا انتروکولیتیکا در گوشت مرغ عرضه شده به بازار مصرف شهرستان شهرکرد میباشد. مواد و روشها: در این تحقیق 300 نمونه گوشت مرغ از فروشگاههای عرضه گوشت مرغ در سطح شهرستان شهرکرد به صورت تصادفی جمعآوری شد و در شرایط استریل به آزمایشگاه میکروبیولوژی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد منتقل گردید. روش جداسازی بر اساس غنیسازی اولیه در فسفات بافر سالین به مدت 2 هفته در یخچال و سپس استفاده از KOH به عنوان غنیسازی ثانویه و کشت در محیط CIN agar انجام گردید. جهت شناسایی سروتیپ O:3 یرسینیا انتروکولیتیکا نمونههای مثبت به روش PCR در حضور پرایمر اختصاصی ژن rfbC مورد آزمایش واقع شدند. یافتهها: از مجموع 300 نمونه گوشت مرغ مورد بررسی، 65 نمونه به روش کشت و روش مولکولی مثبت تشخیص داده شدند که میزان آلودگی 66/21% برآورد گردید. 10 مورد (38/15%) از باکتریهای جداسازی شده جزو سروتیپ O:3 قرار گرفتند. نتیجهگیری: با توجه به نتایج به دست آمده که حاکی از حضور یرسینیا انتروکولیتیکا در گوشت مرغ میباشد و نیز از آنجایی که این باکتری به راحتی از طریق غذا قابل انتقال بوده و به راحتی در دمای 4 درجه سلسیوس یخچال رشد میکند، لذا توصیه میشود که مسؤولین بهداشتی کشور توجه خاصی به این مسأله مبذول داشته تا از خطرات بهداشتی و اقتصادی آن جلوگیری به عمل آید.