استادیار، گروه بهداشت عمومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، mohtashamg@yahoo.com
چکیده: (9172 مشاهده)
سابقه و هدف: مطالعه حاضر با هدف تعیین بررسی همبستگی مصرف میوه و سبزیجات با مؤلفههای نظریه شناختی اجتماعی در دانشآموزان چهارم ابتدایی شهر اصفهان در سال 1389 انجام گردید. مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی، 158 دانشآموز پسر مقطع ابتدایی (پایه چهارم) شهر اصفهان مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار جمعآوری دادهها شامل پرسشنامهای محقق ساخته مبتنی بر سازههای نظریه شناختی اجتماعی و نیز پرسشنامه ثبت غذایی بود. روایی و پایایی پرسشنامه بوسیله روایی صوری، روایی محتوا و پایایی درونی (86/0=α) بررسی گردید. پس از جمعآوری دادهها، به منظور تجزیه و تحلیل آنها از آزمونهای همبستگی اسپیرمن و رگرسیون چند متغیره استفاده شد. یافتهها: همبستگی معنیداری بین میانگین سهم روزانه میوه و سبزیجات با قابلیت رفتاری (001/0>P)، خودکارآمدی در موقعیتهای مشکل (بهترتیب 001/0>P و 01/0>P)، خودکارآمدی در انتخاب میوه و سبزیجات (بهترتیب 001/0>P و 003/0>P) و دسترسی (بهترتیب 003/0>P و 005/0>P) دیده شد. یادگیری مشاهدهای تنها همبستگی معنیداری را با مصرف میوه (002/0>P) در دانشآموزان نشان داد. در آنالیز چند متغیره، سهم روزانه میوه و سبزیجات، با خودکارآمدی در موقعیتهای مشکل، خودکارآمدی در انتخاب میوه و سبزیجات و دسترسی، ارتباط مستقیمی نشان داد. نتیجهگیری: نتایج مطالعه حاضر نشان میدهد خودکارآمدی در موقعیتهای مشکل، خودکارآمدی در انتخاب میوه و سبزیجات و دسترسی دانشآموزان از مهمترین عوامل مؤثر بر مصرف میوه و سبزیجات در دانشآموزان ابتدایی محسوب میگردند.
Arash Najimi, Mohtasham Ghaffari, Masoume Alidousti. Social cognitive correlates of fruit and vegetables consumption among students: a cross-sectional research. pajoohande 2012; 17 (2) :81-86 URL: http://pajoohande.sbmu.ac.ir/article-1-1314-fa.html
آرش نجیمی ، دکتر محتشم غفاری ، معصومه علیدوستی . بررسی همبستگی مصرف میوه و سبزیجات با سازههای نظریه شناختی اجتماعی در دانشآموزان پایه چهارم ابتدایی: یک مطالعه مقطعی. پژوهنده. 1391; 17 (2) :81-86